Хто з закарпатців, котрі мають право на субсидії, їх врешті-решт отримає?

Про які зміни варто знати закарпатцям у призначенні житлових субсидій?

 

Як відомо Національною Комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг з 1 квітня 2015 року підвищено для населення ціни на газ і тарифи на електроенергію та теплопостачання.

З метою соціального захисту громадян в цих умовах, постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2015 року, з 1 травня 2015 року суттєво спрощено порядок надання житлових субсидій.

Що саме змінилося і хто матиме право на субсидію, більш детально розповіла  відповість заступник директора департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Ганна Морозюк.

- Ганно Степанівно, розкажіть, які зміни в порядку призначення субсидій відбудуться з 1 травня 2015 року?

- З цієї дати суттєво спроститься порядок оформлення та призначення житлових субсидій. Зокрема, для призначення субсидій достатньо буде представити всього два документи – заяву та декларацію про доходи та витрати, до того ж за спрощеною формою.

Громадянам надається право самостійно декларувати свої доходи. При цьому перевірка достовірності поданих даних здійснюватиметься державними соціальними інспекторами управління соцзахисту населення вже після призначення субсидії.

Право на призначення субсидії матимуть і непрацюючі члени сім`ї. Проте, до розрахунку сукупного доходу прийматиметься дохід такого члена сім`ї на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб (зараз це 1218 грн.).

В разі відсутності доходів для студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів та осіб призваних на строкову військову службу не враховуватиметься дохід на рівні прожиткового мінімуму.

При визначенні сукупного доходу враховуються лише кошти, які людина отримала на руки.

За новим порядком право на отримання субсидії матимуть особи, які не зареєстровані в житловому приміщенні, але орендують житло і сплачують вартість житлово-комунальних послуг на підставі письмового договору оренди.

Скасовуються всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидії (крім купівлі майна або оплати послуг протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії на суму 50 тис.грн.) :

  • наявність у власності двох житлових приміщень;
  • наявність у власності двох автомобілів;
  • здача в найм житлового приміщення.

Субсидія призначатиметься на 12 місяців, а не в опалювальний період, як раніше.

Після закінчення терміну отримання субсидії, розрахунок субсидії на наступний період, при відсутності змін, буде здійснено автоматично.

Однак, у разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання субсидії, заявник повинен в місячний термін повідомити  про них органи соцзахисту населення. Якщо подано неповні чи недостовірні відомості про доходи та витрати, в призначенні субсидії може бути відмовлено або її надання припинено. У такому випадку заявник повинен повернути надміру виплачену суму у подвійному розмірі.

-  Хто має право на призначення субсидій?

- Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг, виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами, перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу.

Субсидія призначається одному із членів домогосподарства, який зареєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг або особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні(будинку) на підставі договору, найму (оренди) житла, і на яку відкрито особові рахунки із сплати житлово-комунальних послуг.

В окремих випадках  на підставі рішень комісій райдержадміністрацій та міськвиконкомів та актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатися іншій особі, зареєстрованій в житловому приміщенні, а також індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію, але які сплачують вартість одержуваних житлово-комунальних послуг.

         - Який порядок звернення за призначенням субсидій?

- 3 питання призначення житлової субсидії необхідно звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації, у сільській місцевості – до уповноваженої особи в сільській чи селищній раді, або надіслати їх поштою.

     Кожне домогосподарство до 15 квітня та протягом жовтня 2015 року отримає спрощені форми заяви, декларації та інструкції щодо порядку їх заповнення, а також текст повідомлення до споживача, де буде вказана адреса місцевого управління соціального захисту населення, куди вона має повернути ці, вже заповнені документи.

Рішення щодо призначення субсидії приймається у 10-ти денний термін після подання заяви та необхідних відомостей.

У разі подання документів у неповному обсязі субсидія призначається за умови надходження протягом місяця з дня подання (відправлення) заяви та усіх необхідних документів.

Після закінчення терміну отримання субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення здійснюватимуть розрахунок субсидії на наступний період автоматично.

         - Який перелік документів для призначення субсидій?

- Як вже зазначалося, претендентами на призначення субсидії подаються всього два документи – спрощена заява та спрощена декларація про доходи і витрати осіб, зареєстрованих в житловому приміщенні.

Всі інші відомості, що необхідні для призначення житлових субсидій (про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами) надають організації, які надають ці послуги, на запит структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.

Інформацію про доходи для призначення житлової субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення будуть отримувати у порядку обміну від Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду.

При цьому, забороняється вимагати від заявників інші документи, ніж передбачені Положенням про призначення житлових субсидій.

         - Як визначатиметься розмір субсидій?

         - Розмір субсидії визначається як різниця між розміром плати за житлово-комунальні послуги і розміром обов’язкової частки платежу. До речі, на сайті Мінсоцполітики є калькулятор, скориставшись яким можна визначити розмір субсидії, що можуть призначити. Розмір субсидії можна й самому вирахувати за такою схемою: середньомісячний дохід родини (визначений шляхом ділення доходу усіх членів в сім`ї за попередній календарний рік на 12) ділиться на кількість осіб (зареєстрованих) – визначається середньодушовий дохід, який ділиться на прожитковий мінімум для однієї особи (зараз це 1176). Одержаний результат ділиться на 2 і множиться на 15%. Виходить відсоток обов’язкової частки платежу, який множиться на середньодушовий дохід, і тим самим визначається грошовий еквівалент обов’язкової частки платежу (на одну особу). Ця сума множиться на кількість членів сім`ї, яким призначається субсидія. Вона і є обов’язковою часткою платежу, що повинна сплачуватися щомісяця. В іншому разі виплата субсидій припиняється.

         - Коли субсидія не  призначається?

- Якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив купівлю земельної ділянки, квартири, автомобіля, транспортного засобу, будівельних матеріалів чи інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги з будівництва, ремонту автомобіля, квартири (крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами та медичних послуг) на суму, яка на дату купівлі перевищує 50 тис.грн.

Якщо під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства державним соціальним інспектором з’ясовано, що будь-хто із складу зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, що фактично проживають, яким нараховується плата за житлово- комунальні послуги, має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно (здає у найм (оренду) житлове приміщення або його частину; працює без оформлення трудових відносин у встановленому порядку; отримує дохід від утримання худоби, птиці, інших тварин, дохід від народних промислів, використання наявної сільськогосподарської техніки, вантажної машини, мікроавтобуса тощо).

Однак, виходячи з конкретних обставин за наявності акту обстеження матеріально-побутових умов, комісією при райдержадміністраціях та міськвиконкомах може бути прийнято рішення про призначення субсидії в порядку виключення.

- За який період будуть враховуватися доходи при  призначенні субсидій?

- Якщо звернення надійшло у I кварталі, доходи враховуються за перші три квартали попереднього року, якщо звернення надійшло в інший період – доходи за попередній календарний рік.

Субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається на підставі доходів лише за попередній календарний рік.

  • Які доходи враховуватимуться під час призначення субсидій?

- До доходів враховуватимуться: заробітна плата, пенсія, допомога (крім її частини, виплата якої здійснюється одноразово, зокрема, при народженні дитини, при усиновлені дитини), стипендія, грошове забезпечення, аліменти, виплати відповідно до умов цивільно-правового договору, доходи від підприємницької діяльності, здачі майна в оренду, від продажу майна та немайнових прав, сільськогосподарської продукції, дивіденди, проценти від розміщення депозитів, тощо.

- В яких випадках може бути припинено надання  раніше призначеної субсидії?

- За поданням організацій – надавачів послуг якщо:

- змінився власник особового рахунку;

- особа, якій призначено субсидію не сплачує обов’язкову частку платежу.

Якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи та майновий стан, що вплинули на призначення субсидії та її розмір.

У разі смерті одинокої особи.

У разі переїзду сім`ї в іншу місцевість.

-  Чи варто громадянам, яким призначено субсидію на житлово-комунальні послуги, економити використання енергоносіїв?

- Так, варто тому, що сума субсидії, яку перераховано на рахунки підприємств – надавачів послуг і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховуватиметься підприємством – надавачем послуг не тільки як оплата обов’язкової частки платежу домогосподарства, а й в рахунок майбутніх платежів.

Тож радимо всім закарпатцям скористатися можливістю перевірити своє право на отримання субсидії.

Підготувала прес-служба Закарпатської ОДА

 

07 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів