Олігархи втратили страх Божий, держава втратила над ними контроль

Експерти вважають, що «олігархічні війни» значно більш небезпечні для української державності, ніж російська агресія. Адже олігархи породжують корупцію, соціальну нестабільність і гальмують реформи, наголошують фахівці.

 

Олігархами фахівці називають підприємців, як мають безпосередній вплив на владу. В Україні на початку 1990-х олігархи розбагатіли за рахунок участі у ринкових операціях, використавши зв’язки з представниками вищих ешелонів влади. З часом олігархи взяли під контроль політичні партії, ставши їхніми спонсорами, або створили нові, щоб отримати місця і вплив у Верховній Раді та уряді України. Тобто, «бізнес – це політика. Політика – це бізнес».

Олігархічна держава ствердилася в Україні у 1990-х роках за час президентства Леоніда Кучми. 

Як стверджує політолог  Володимир Чемерис , протягом наступних років частина олігархів укріпила свої позиції в Україні, жодна влада досі не становила для них серйозної небезпеки. Нині ж, на думку експерта, в Україні розгорнулась війна олігархів-найбільших бенефіціаріїв Майдану за ринок, який називається Україна. 

Як написав   Чемерис на одному з інформаційних сайтів, той, хто «з’їсть» суперника, здобуде право отримувати з українців ренту.

І ця «олігархічна війна» тим більш небезпечна, що відбувається одночасно і паралельно з війною на Сході, зауважує Чемерис. Фактично, українці мають втримати «два фронти» і перемогти і російських окупантів, і вітчизняних олігархів, вважає він. 

«Олігархи зараз, якщо можна так сказати, втратили страх Божий, держава втратила над ними контроль. Ми також бачимо, що всі тяготи війни насправді уряд покладає на тих людей, яких і посилає воювати. Зараз в Україні говорять про третій Майдан, який і скаже рішуче слово проти олігархів – безсумнівно, він буде», – вважає Чемерис.

Uzhgorod.net.ua

 

30 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів