Закарпатці, гайда усі за субсидіями у кого зарплатня не дотягує до непомірних тарифів!

1 жовтня 2014 року уряд прийняв новий Порядок спрощеного нарахування субсидій, котрий почне діяти з 1-го травня 2015 року. За новими правилами, всі без винятку громадяни можуть звертатись за отриманням допомоги для оплати комунальних послуг.

 

Про всі деталі нарахування субсидій за новим порядком розповіла кореспонденту Uzhgorod.net.ua заступник директора департаменту соціального захисту населення Закарпатської облдержадміністрації Ганна Морозюк.

- Хто може претендувати на субсидії?

- На пільги можуть розраховувати всі без винятку громадяни, чия зарплата не дозволяє повністю заплатити за комунальні послуги.

- Хто повинен звернутись за пільгами?

- За отриманням пільг для сім’ї повинен звернутись або власник житла, для оплати якого просять субсидії, або людина, на чиє ім’я відкриті особові рахунки за компослуги.

- Як нараховуватимуться субсидії?

- Гроші не даватимуть на руки громадянам. Суму субсидії перераховуватимуть на особовий рахунок за комунальні послуги. Тобто якщо призначили 50% субсидій, то 50% коштів держава щомісяця платитиме, а 50% щомісяця обов’язково повинен платити споживач послуг.

- Як визначатиметься кількість субсидій?

- При обчисленні субсидій, на які може претендувати людина, враховуватимуть не реальну кількість спожитих послуг, а кількість, яку б людина мала спожити згідно з державними нормами.

Для обрахунку суми субсидій враховуватимуться доходи всіх людей, що прописані на одній площі квартири або будинку. Ці доходи додаватимуть. А потім - ділитимуть на кількість прописаних повнолітніх працездатних осіб. Тоді вираховуватимуть, чи сім’я із такими доходами на одну людину зможе оплачувати повну вартість комунальних послуг, передбачених державними нормами.

Також враховуватимуть площу житла і кількість людей, що на ній проживають. До прикладу, якщо один пенсіонер живе в трикімнатній квартирі, то департамент соцзахисту обраховуватиме, чи зможе людина з мінімальною пенсією оплачувати рахунки за тепло, встановлені нормою для трикімнатної квартири.

- Якщо людина споживає більше або менше компослуг, аніж передбачено нормою?

- Сума субсидій стала та визначається на 12 місяців. Якщо людина має лічильники і споживатиме послуг менше норми, то держава свою частку субсидії щомісяця стало перераховуватиме, натомість людина може доплатити за рахунками меншу кількість грошей.

Якщо людина використовує більше комунальних послуг, аніж прописано нормою, то держава може надати субсидії тільки на оплату визначених норм. Все, що вище цієї норми людина оплачуватиме самостійно.

- Як вираховуватиметься сума доходів для непрацюючих, недієздатних та студентів?

- Якщо працездатна людина не працює, не стоїть на обліку в центрі зайнятості та не має задекларованих доходів, то її доходи прирівнюватимуться до прожиткового мінімуму - 1218 грн.

Якщо в сім’ї є студенти чи недієздатні особи, що отримують пенсію, то соцзахист враховує їхні реальні суми доходів. Тобто реальну суму стипендії або пенсії.

- З якими документами і куди звертатись?

- Для оформлення пільг потрібно написати у департамент соцзахисту заяву із проханням нарахування пільг та подати декларацію про доходи усіх членів сім’ї за попередні шість місяців (не враховуючи місяць, коли подали документи).

- Як довго опрацьовуватимуть заяву та коли почнуть нараховувати субсидії?

- Нараховуватимуть субсидії із місяця подачі заяви. Якщо людина заявила про потребу у субсидіях 30 квітня, то допомога їй нараховуватиметься з 1 квітня. Розглядати заявку можуть впродовж 10 робочих днів. Однак, якщо людина подала заяву 30 квітня, а підтвердили її 13 травня, то субсидії на особовий рахунок за компослуги прийдуть за квітень і надходитимуть наступні 11 місяців.

- Якщо людина володіє декількома квартирами або будинками?

- У декларації про доходи вказуються авто та будинки чи квартири тільки для обліку. Субсидії можуть надаватись тільки на оплату компослуг за одне житло, де вона безпосередньо мешкає.

-    Що буде за подання неправдивих документів?

- Якщо під час перевірки поданих документів знайдуть неточності або приховану інформацію, сім’я змушена буде відшкодувати всю суму наданих пільг у подвійному розмірі.

- Дякуємо за розмову.

Лідія Вербицька для Uzhgorod.net.ua

 

 

27 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів