Надумали звільнятися з роботи? Що важливо знати

На думку психологів, змінювати роботу варто раз на три-чотири роки. 

 

Звичайно, все рано чи пізно задаються питанням про зміну посади або роду діяльності, тому варто розібратися з тим, як необхідно правильно звільнятися. Найкраще уникати драматичних сцен, не висловлювати претензії і образи начальнику або співробітникам, щоб залишити про себе гарне враження, крім того - зберегти корисні знайомства.

Обдумати рішення

Звільнення з роботи - досить доленосне рішення, яке вимагає ретельного аналізу всіх «за» і «проти». Цілком імовірно, що в процесі обмірковування рішення стане зрозуміло, що воно було прийнято через накопичення втоми. Щоб уникнути в майбутньому жалю про звільнення, над цим питанням варто задуматися під час відпочинку або у відпустці. Слід змінити обстановку, щоб чітко усвідомити, чи так дійсно це необхідно зробити, цілком імовірно, що після відпустки прийде натхнення працювати з новими силами.

У яких випадках варто відмовитися від звільнення

Категорично не можна звільнятися, якщо немає відповідного варіанту для швидкого працевлаштування на нове місце. Звичайно, у людини можуть бути хороші заощадження, що дозволяють шукати нову вакансію, але чим довше це буде відбуватися, тим більше питань у потенційного роботодавця може виникнути на співбесіді. Крім того, тривала перерва в роботі негативним чином позначається на цінності співробітника на ринку праці.

Не рекомендується писати заяву про звільнення у так званий «мертвий сезон», коли практично нереально знайти підходящу роботу, наприклад - в період новорічних свят або відпусток. Не варто залишати місце роботи відразу після проходження стажування та навчанні за рахунок фірми - на кожному підприємстві укладається договір, в якому вказує пункт обов'язкового відпрацювання стажування після навчання співробітника. Компанія може зажадати певну суму грошей як компенсацію.

Особливості пошуку нової роботи

Якщо процес пошуку нової роботи проходить без відриву від виконання поточних обов'язків в компанії, необхідно дотримуватися певної обережності. Цілком природно, що фахівці з підбору персоналу також використовують інтернет-ресурси для пошуку працівників, тому при розміщенні на сайтах з працевлаштування краще не вказувати в резюме особисті дані і назву поточного місця роботи. Начальству навряд чи сподобатися той факт, що його підлеглий шукає нову роботу, тому через це можуть виникнути серйозні проблеми.

Експерти так само не рекомендують вести розмови на тему пошуку роботи в офісі, використовувати в цих цілях корпоративну електронну пошту, факс і принтер в офісі. Нову вакансію необхідно шукати в неробочий час - на вихідних або у відпустці, в такому випадку можна буде спокійно призначати дату і час співбесіди. Про остаточне рішення звільнитися слід повідомити безпосередньо шефові, а не співробітникам. Довести до відома начальство необхідно за місяць до дати звільнення, якщо людина в компанії займає керівну посаду, або мінімум за три дні, якщо це було звичайне стажування.

 

03 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів