Підвищення тарифів призведе до зубожіння населення та масового бойкоту сплати «комуналки»

Багаторазове підвищення тарифів на газ економічно необґрунтоване.

 

Піднімаючи тарифи до рівня європейських, потрібно не забувати прив'язувати їх до рівня заробітних плат, про це заявив експерт у сфері енергетики та ЖКГ Дмитро Довженко, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

«У європейських країнах витрати на ЖКГ зазвичай не перевищують 10-20% від середньої заробітної плати. Тоді як у нас після підвищення тарифів майже вся зарплата піде на комуналку», – констатує Довженко.

Як зазначає експерт, середня заробітна плата в Україні сьогодні найнижча в Європі. При нинішньому курсі мінімальна зарплата в Україні становить 43 долари на місяць, що еквівалентно 1,43 долара в день, тоді як у ООН порогом бідності вважається зарплата нижче 2 доларів.

«Уявімо приватне домоволодіння в 100 кв. м, де проживає 4 людини. За рік сім'я для потреб опалення, приготування їжі та гарячої води витратить приблизно 5 тисяч куб. м газу. При нинішній ціні за них потрібно сплатити 8,94 тис. грн. Після введення нових тарифів ця сума досягне 28,92 тисяч гривень. Тобто сім'я змушена буде віддавати всю зарплату за природний газ», – зауважив Довженко.

В свою чергу аналітик з питань соціальної політики Інституту суспільних досліджень Маріанна Онуфрик переконана, що в таких умовах підвищення тарифів може призвести до зубожіння населення та масового бойкоту сплати комунальних тарифів.

 

02 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів