Після урядових нововведень - багато вчителів змушені піти з навчальних закладів

Урізати зарплати і збільшити навантаження - такою є пропозиція уряду стосовно освітян під час формування нового держбюджету. 

 

На думку урядовців, саме на освіті, а також медицині, на студентах та пенсіонерах, і варто скоротити бюджетні витрати та вижити в такий спосіб в умовах кризи, йдеться у статті на Zаxid.net.

Якщо вчителів позбавити доплат, не відшкодовувати їм лікарняних та ще й скоротити видатки на утримання шкіл - майбутнього українська освіта вже не матиме. Коли вперше освітяни дізналися з інтернету про всі ті урядові пропозиції стосовно скорочення і нічого не побачили стосовно можновладців,  правоохоронних органів, то зрозуміли - це повне безглуздя, це могила і все, - поділився емоціями один із директорів школи-інтернату.

Затягнути паски школи готові, - кажуть деякі освітяни. Та якщо, на пропозицію Кабміну, класи у школах поголовно ущільнити до 30-ти учнів, при цьому вчителям додати годин, а зарплати суттєво зменшити та ще й випускні класи зробити платними - потерпатимуть перш за все діти. Є школи національних меншин, які теж мають незначну наповнюваність. Ті діти мають таке ж право на освіту рідною мовою. Щодо збільшення навантаження вчителя, то освітяни на це б погодилися. Але очевидно, що ці навантаження з ніякою зарплатою - все познімають, всі обов'язкові надбавки, які мали би бути для педагога!, - б'ють на сполох вчителі.

Натомість замість скорочених видатків для шкіл пропонують субвенції із держбюджету. Та, якщо із них відшкодувати зарплати вчителів, на розвиток самих закладів вже нічого не залишиться. Тому освітяни  готують звернення до Кабінету міністрів. "Якщо ми говоримо про скасування спецпенсій для правоохоронних органів, суддівського корпусу, чиновників - це одна ситуація, з цим, я думаю, суспільство згодиться. Якщо ми говоримо не платити гроші дітям на харчування у школах чи дитсадках - це копійчана економія. Напевно, це чиясь помилка - або свідома, або не свідома", - зазначає експерт-фінансист Віталій Ломакович.

Неприпустимою вважає економію на школах  і одна з основних фракцій Верховної Ради. "Взагалі наша пропозиція - не чіпати галузь середньої освіти. Ця галузь завжди була недофінансована і зараз її просто не треба зачіпати. Діти повинні вчитися в школах, вчителі повинні отримувати зарплату. Це стабільність держави і це держава - 20 від зараз", - наголосив керівник фракції об'єднання "Самопоміч" у  Верховній Раді Олег Березюк.

Новий бюджет з усіма правками та показниками парламент має прийняти  уже наступного тижня.

 

20 грудня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів