Університетській молоді прививали об’єднуватися заради успішного господарювання

Студенти УжНУ вивчали практичний досвід громад Ужгородського району, яких спонукала до розвитку європейська Програма ООН

 

В Україні та Закарпатті з 2008 року активно діє проект Європейського Союзу «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який співфінансується та впроваджується на місцях Програмою розвитку ООН. Його мета – сприяти сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні шляхом зміцнення спільного управління та заохочення громадських  ініціатив по всій Україні. Проект розрахований на десять років і розділений на три фази, дві з яких вже підсумовано – 2008–2011 рр. та 2009–2013 рр. Третя, завершальна фаза, розпочалася 2014 року і буде тривати до 2018-го. 

Програма розвитку базується на умовах співфінансування: Проект МРГ – 50%, частка коштів з місцевих бюджетів області – не менше 45%, частка громади – не менше 5%. За перший період в області було реалізовано 61 проект в 9 районах Закарпаття, а саме: Великоберезнянський – 3, Воловецький – 6, Берегівський – 9, Свалявський – 8, Тячівський – 8, Міжгірський – 8, Хустський – 3, Перечинський – 8, Рахівський - 8 мікропроектів. З них 40 проектів були спрямовані на енергозбереження соціальних об’єктів, 3 – на водопостачання, 17 – в охороні здоров’я, 1 – екологічний. Загальна вартість громадських ініціатив  склала майже 9,5 млн. грн. У другій фазі проекту реалізували 55 мікропроектів, в яких працювали громади вже 11 районів з ініціативами на суму понад 11,5 млн. грн.: реконструйовано 38 освітніх закладів, 7 – охорони здоров’я, у 8 громадах – вуличне освітлення, в 2 селах – відремонтовані водогони.

Вісім громад області виявили бажання самостійно відтворити досвід в нових мікропроектах за умови фінансування Програмою МРГ-ІІ 20%. Користь від реалізації проектів отримали понад 100 тисяч громадян.   

Із проектом «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» з 2010 року співпрацює Ужгородський національний університет. Координацію співпраці здійснює кандидат політичних наук Ганна Мелеганич, доцент кафедри політології та державного управління факультету суспільних наук.

Як зазначає координатор співпраці Проекту ЄС ПР ООН МРГ, у січні 2012 року було підписано другий Меморандум про порозуміння і здійснено ряд важливих заходів для ФСН УжНУ. Зокрема, до навчального плану для спеціалістів та магістрів спеціальності «Політологія» в рамках існуючого курсу «Місцеве самоврядування» включено основні компоненти курсу «Сталий місцевий розвиток». Для втілення цього проектом було надано 50 підручників, а викладачі вишу пройшли ряд тренінгів для його впровадження. У 2012–2014 роках в університеті були проведені Дні сталого розвитку, відбулися презентації та дебати. Студенти-випускники курсів спеціальності «Політологія» стажувалися в регіональн ому офіс і Програми у Закарпатській області .

Координатор Ганна Мелеганич зазначає: «Такі заходи спонукають молодих науковців задуматися над стратегічним довготерміновим баченням розвитку суспільства, змоделювати його у своєму регіоні. Переможці дебатів брали участь у Всеукраїнській конференції і дебатах у Сумах та Полтаві. На третьому Всеукраїнському турнірі «Студентські дебати зі сталого розвитку» команда наших студентів-політологів здобула перемогу. Т ретій рік поспіль студенти беруть участь у конкурсі наукових робіт. Автори найкращих робіт мають право на безкоштовну участь в літній школі».

Яроцька і Часлівська сільські громади готові до адміністративної реформи на місцях

Результати Програми розвитку ООН в Закарпатській області вивчали студенти-політологи та магістранти спеціальності «Державна служба» УжНУ на базі громад Ужгородського району. Викладачів і студентів зустріли Викладачів і студентів зустріли Координатор проекту в Закарпатті Людмила Павлович, активи сіл Ярок і Часлівці, де завдяки ініціативам громад втілено кілька мікропроектів з енергозбереження в дитячих дошкільних закладах. 

Яроцький сільський голова Марія Рущак розповіла про організацію громади на встановлення автономної котельні в дитячому садочку, де будівлі майже сто років. Тут вже забули про пічне опалення, а стіни садочка обігріває піролізний котел в окремому приміщенні. Роком раніше завдяки проекту ООН в с. Стрипа, що входить до Яроцької сільської ради, на будівлі сільського клубу замінити новеньку покрівлю.

Однак все починалося із створення громадської організації, на базі якої втілюються проекти (в рамках МРГ в Закарпатті було створено 58 неприбуткових об’єднань громадян). Голова організації та секретар сільської ради Неля Мателешко розповіла, що найбільший спротив чинила спершу саме громада. «Ми зіткнулися із 100% недовірою людей у здійсненні проекту, але система робота з громадою таки дала свій результат».

Часлівецький сільський голова Марія Рояк по-філософськи розповіла викладачам і студентам про ті перші кроки, які давалися нелегко. «Ми із старих приміщень, практично складських, розширили умови виховання дошкільнят, встановили газовий котел, створили належну матеріально-технічну базу».

В селі завершується другий проект, а сільсикй голова вже малює плани на наступні ідеї та ініціативи. Це приклад активізації громади, коли досягнуто мети, коли є результат, який бачать всі. Марія Рояк говорить про досвід європейського проекту із захопленням, для неї адмінреформа, яка має відбутися 2015 року, дуже зрозуміла. Активна жінка вміє працювати з громадою, керувати селом їй люди довіри вдруге. 

З метою координації роботи проекту в області діє Обласна координаційна рада по впровадженню проекту МРГ, у кожному з районів створено Форуми місцевого розвитку, діють районні ресурсні центри розвитку громад, які надають інформаційні та методичні консультації місцевим громадам, сприяють реалізації їх ініціатив. За таких умов коефіцієнт активності громад значно підвищився.

На перспективі подальшої співпраці проекту з УжНУ зазначила і кандидат політичних наук Ганна Мелеганич: «В майбутньому професорсько-викладацький склад візьме участь у конкурсах індивідуальних та колективних  мікрогрантів для науковців, які займаються дослідженнями проблем життя та розвитку місцевих громад. З проектом будуть проводитися спільні оцінювання громади, систематизуватися досвід для підготування рекомендацій щодо проведення відповідних змін, в тому числі і законодавчих».

У перспективі при УжНУ буде створен о Центр місцевого сталого розвитку . Активізація співпраці ПР ООН з ВНЗ дасть змогу забезпечити програму молодими кадрами, насамперед, за рахунок  залучення наукових досліджень та стажувань студентів та випускників, а професорсько-викладацький склад – до  навчально-методичної роботи.

Широкий спектр співпраці з проектом «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» є успішним досвідом у пошуку рецептів спонукання громад до активності, продукування ініціатив на спільне благо. Це добра репетиція напередодні територіально-адміністративної реформи в самоврядних органах та децентралізації в Україні. Громади, які вміють об’єднуватися навколо пріоритетів, приречені на успішне господарювання.

 

Ірина Гармасій для Uzhgorod.net.ua

 

19 грудня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів