Історія появи рукавичок

Рукавички були і залишаються одним з найбільш модних аксесуарів, їх носять до пальто, разом з куртками, костюмами, сукнями. Вони є чоловічі, жіночі і дитячі. Цікаво, як же з’явилися рукавички?

 

Виявляється, перші рукавички мали вельми незвичний вигляд. Це були мішечки для рук, без отворів для пальців. На зап’ястях мішечки зав’язувалися.

Такі рукавички з’явилися за кілька тисячоліть до нашої ери.

З часом людям спало на думку зробити збоку виступ для великого пальця. Так з’явилася можливість захоплювати предмети, не знімаючи рукавички.

Існує припущення, що саме в таких рукавичках єгиптяни їли і працювали, щоб не забруднити руки. Але при розкопках гробниці Тутанхамона була знайдена рукавичка, де всі пальці розділялися. Можливо, такі рукавички шили тільки для фараонів. Стародавні греки не схвалювали тих, хто носив рукавички. Вони вважали їх білоручками. Тим більше, що погода в Стародавній Греції була теплою і потреби носити рукавички для захисту рук від холоду не виникало. Звичайні греки надягали рукавички тільки для роботи, тому це захищало руки від порізів та інших травм. А от давні римляни за допоогою рукавичок захищали руки від холоду, бруду, у них їли гарячу їжу. Оскільки в ті часи столових наборів ще не придумали, то брати їжу в щільних полотняних рукавичках було зручніше, ніж голими руками.

Неймовірним попитом рукавички стали користуватися в епоху Середньовіччя, зокрема у мисливців і воїнів. З того часу вони стають модним аксесуаром, рукавиці розшивають золотом і сріблом, прикрашають коштовним камінням. Рукавичка стає символом влади. Єпископи отримували її при вступі у сан, лицарі присягали з нею на вірність королю, городянам вручали рукавичку в знак того, що їм дано особливі привілеї. Судді не приступали до роботи, поки не вдягнули рукавички. Рукавичка, кинута в обличчя, була викликом на поєдинок, а отримана від пані в подарунок — ознака прихильності дами.

З часом правила носіння рукавичок у багатьох країнах ускладнилися. Чоловікам, наприклад, в рукавичках не можна було тиснути один одному руки, потрібно було тримати відкритими руки на похоронах і в церкві, а також у присутності короля. У кінці XVII століття з’явилася мода на довгі жіночі рукавички разом з модою на сукні з коротким рукавом. Жінкам необхідно було закривати руки. Чим коротший рукав сукні, тим довше рукавичка. Вважається, що цю моду ввела королева Єлизавета Велика, з’явившись на одному з прийомів у рукавичках до ліктя.

Поступово рукавички стали носити лише для захисту рук від холоду. Нині мода на цей аксесуар знову відроджується. Дизайнери із задоволенням включають рукавички в свої колекції, доповнюючи образ.

Uzhgorod.net.ua

 

20 грудня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів