Біда не знає кордонів: угорські рятувальники дали «водний» майстер-клас закарпатським колегам (фото, відео)

Україна та Угорщина поглиблюють співпрацю у боротьбі проти паводків

 

 

27 листопада, в с. Пийтерфолво Виноградівського  району відбулась українсько –угорська зустріч з питань покращення протипаводкового захисту населених пунктів Закарпатської області. Даний захід став можливим завдяки впровадженню на території України проекту «Україна-Угорщина. Пілотний проект щодо співпраці по відновленню після стихійного лиха». Мета цього проекту - убезпечення людей від можливих наслідків надзвичайних ситуацій у прикордонній зоні.

 

З української сторони у заході взяв участь заступник начальника Управління ДСНС України у Закарпатській області полковник служби цивільного захисту Володимир Ціцей, Пийтерфолвівський голова сільської ради Валентин Товт, представник Виноградівського міжрайонного управління водного господарства Йосип Егреші  та інші зацікавлені служби. Угорську сторону представляв голова села-побратима Саболч-Сотмар-Берегського повіту – Уське Лодич Иштван Шорте, начальник водолазної служби Соболч-Сотмар-Берегського повіту Чобо Сабов, начальник пожежної частини м. Ніредьгаза Оттила Товт та представники інших служб.

«Нам дуже приємно, що українські колеги ініціювали цей проект та втілили  грантовий договір у життя. Завдяки цьому для потреб рятувальників Виноградівщини було закуплено обладнання та спорядження на понад 600 тисяч гривень. Це і моторні човни «Калібрі», бензопили, мотопомпи, шанцевий інструмент, мішки та багато чого іншого для запобігання надзвичайним ситуаціям та покращення протипаводкового захисту прикордонних населених пунктів України та Угорщини. В такий тяжкий для України в цілому час ми, як сусіди маємо підтримати вас. Прийшов час, коли треба спільно вчитися реагувати на надзвичайні ситуації, адже біда  не знає кордонів», - зазначив під  час зустрічі голова села Уське Саболч-Сотмар-Берегського повіту Лодич Иштван Шорте.

В свою чергу Володимир Ціцей зауважив, що рятувальники Угорщини – важливі партнери для рятувальників Закарпаття. Доказом того є  багаторічна продуктивна співпраця у сфері цивільного захисту. А дана зустріч підтверджує наше прагнення до поглиблення співпраці. В минулому, село Пийтерфолво неодноразово потерпало від нещадної дії паводкових вод, тому така підтримка зі сторони Угорщини – є вкрай важливою. Також він виказав сподівання на поглиблення даних відносин і в подальшому.

Після офіційної частини всі учасники вирушили на штучну водойму, де угорські рятувальники провели такий собі майстер-клас по використанню обладнання, яке було закуплено для української сторони. Окрім професійних рятувальників-вогнеборців участь у навчанні взяли мешканці села Пийтерфолво. Спеціально для них представники угорських служб порятунку показали, як укріпляти дамбу за допомогою мішків з піском на випадок переливу річки, заводити мотопомпи для відкачки води та користуватись моторними човнами. Окрім цього, місцевим мешканцям показали як надавати першу долікарську допомогу.

 

У ДСНС України у Закарпатській області

 

 

 

 

28 листопада 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів