Замість раціонального скорочення витрат, боротьби з корупцією - уряд йде шляхом своїх попередників

Одним з головних випробувань для бюджету майбутнього року стануть соціальні виплати.

 

Як пише в статті для ZN.UA "У бюджетного провалу" Юлія Самаєва, за прогнозами більшості експертів, бюджетний дефіцит до кінця 2014-го як мінімум на 20-30 млрд грн перевищить узгоджений з МВФ показник (63 млрд грн).

"Введення нових податків, зокрема на депозити, і підвищення ставок за користування надрами не виправдали очікувань. Заплановані 17 млрд грн доходів від приватизації в реальності виявилися 0,06 млрд", - йдеться в статті.

У нас виробилася певна звичка жити з дефіцитним бюджетом, і ніхто не сприймає це як катастрофу. По-друге, навіть зобов'язання, взяті Україною перед МВФ, по утриманню дефіциту держбюджету не є стимулом для влади, зазначає фінансовий аналітик Віталій Шапран.

Замість раціонального скорочення витрат, боротьби з корупцією та дерегуляції бізнесу, "уряд йде шляхом своїх попередників".

Як зазначає економіст Олексій Молдован, якщо бюджетна криза продовжиться, і не буде вжито заходів щодо скорочення дефіциту держфінансів, Україна фактично втратить свій економічний суверенітет. "Ми вже залишилися без інвесторів, капітал продовжить скорочуватися, а населення - бідніть. При цьому так просто "відхреститися" від Сходу не вийде: підприємства Західної та Центральної України дуже залежні від імпортної складової своїх виробництв, і зараз як ніколи їхнє майбутнє залежить від роботи експортерів", - відзначає він.

Експерти також вважають, що одним з головних випробувань для бюджету майбутнього року стануть соціальні виплати. На їхню думку, швидше за все, виплати підвищуватимуться, і першими, по кому сильно вдарить нинішня криза, стануть саме незахищені верстви населення.

 

22 листопада 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів