Закарпатці під владою Чехословаччини - рідкісні фотосвітлини 1919-1938 років

Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі колекцію рідкісних фотографій життя Закарпатської України під владою Чехословаччини у 1919-1938 роках.

 

Після поразки у Першій світовій війні Австро-Угорська імперія розпалася на кілька держав. Українське Закарпаття опинилося в особливо складній ситуації. Майже тисячу років воно перебувало під владою Угорщини, яка й тепер заявляла про свої права на нього. Незважаючи на це, українці-закарпатці (русини) прагнули возз'єднатися з УНР та ЗУНР.

Версальська система призвела до чергового несправедливого розподілу світу, внаслідок якого Закарпаття за рішеннями Сен-Жерменського й Тріанонського мирних договорів 1919 р. було передане під владу Чехословаччини на правах автономії.

Становище українців під владою Чехословаччини, однієї з найдемократичніших країн того часу, істотно відрізнялося від умов життя українського населення під Польщею та Румунією. Разючим контрастом до згаданих держав було те, що в економічній сфері чеський уряд вкладав у населені українцями території більше коштів, ніж вилучав.

У той же час, як це видно зі світлин, Закарпаття зберігало свій колорит у одязі, побуті та системі господарювання.

 
 

 

 

22 листопада 2014р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів