Як уберегтися від застуди: поради лікаря

З відчутним похолоданням стартував і сезон застуд. Як уберегти своє здоров’я, розказує в. о. зав. відділення Закарпатського обласного госпіталю для інвалідів війни і учасників ліквідації аварії на ЧАЕС Надія Юріївна Буксар.

 

Отож коротко про головне.

  • Надіє Юріївно, то як уберегтися від вірусів?

– Диво-рецептів не назву. Аби не хворіти, потрібно гартуватися. Влітку вживати більше вітамінів природного комплексу: овочі та фрукти. Щоранку слід виконувати фізичні вправи. Обливання холодною водою готує організм до адаптування в період вогкої погоди. Коли вірусна інфекція вже вирує, потрібно дотримуватися банальних санітарно-гігієнічних порад (часте миття рук з милом). Для запобігання захворюванню грипом можна почати вживати ехінацею (10 крапель до чаю). Перед виходом з дому варто змастити ніздрі оксоліновою маззю, а ще ліпше – уникати місць скупчення людей.

Студентам дотримуватися цієї поради важко, бо під час лекцій в аудиторіях багато люду. Раджу після кожної пари добре провітрювати приміщення. За три тижні до самої епідемії грипу можна зробити щеплення. Кожен рік запроваджуються вакцини, які передбачають відповідну протидію на можливий штамп вірусу.

  • Пані Надіє, якщо вже є перші симптом застуди, як бути в цій ситуації?

– Якщо людина застудилася, підхопивши якусь парагрипозну інфекцію, то має подбати не лише про себе, а й про довколишніх. Тому найкраще побути вдома, не поширюючи довкола себе інфекцію. У цей період слід багато пити (добре – чай з малиною і лимоном), важливими є також спокій і тепло. Але якщо застуда прогресує, то краще звернутися до лікаря, аби уникнути ускладнень.

  • Щодо одягу: чи є якісь особливі правила у період, так би мовити, не найкращої погоди?

– Взуття повинно бути зручним і не тиснути. Якщо ви його промочили, відразу ж, тільки-но опинитеся вдома, натріть ноги горілкою або спиртом й одягніть сухі шерстяні шкарпетки. Добре носити одяг з натуральних тканин. Також нині є хороший вибір термобілизни, яка зберігає тепло й вбирає зайву вологу. Відкриті ділянки тіла варто змащувати зволожувальним кремом. Я розумію, що мода для дівчат передусім, але здоров’я ще важливіше – про це варто пам’ятати, збираючись на вулицю. Бо, як кажуть у народі, до 30 років ми знущаємося з організму, а тоді він – із нас. Здоров’я потрібно берегти замолоду.

  • Надіє Юріївно, яким продуктам слід надавати перевагу взимку, зважаючи на те, що студенти в гуртожитку не мають особливо великого вибору?

– Є таке прислів’я: «Сани готуй влітку». Намагатися вживати все, в чому є вітаміни. Думаю, що студентам, які живуть в гуртожитку, батьки передають домашнє консервування: огірочки, помідори, компоти, варення – все, що по-справжньому корисне. Рекомендують також уживати сік алое вранці натще. І раціональне харчування ніхто не скасував – воно не тільки допоможе вберегтися від різних інфекцій, а й забезпечить вам добрий настрій.

Світлана Лапига

МедіаЦентр УжНУ

 

10 листопада 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів