Як закарпатські майстри винної справи наповнюють підвали п’янким та ароматним трунком

Все про вина Закарпаття

 

Подорожуючи винними шляхами Закарпаття, все більше зачаровуєшся красою місцевості та розмаїттям традицій.

Закарпаття… Напевно, немає в Україні регіону, який міг би похвалитися таким різноманіттям багатств, які наповнюють цей сонячний край. Природа створила тут неповторну місцевість з особливим кліматом, унікальним в Україні. Мінеральні джерела, стрімкі річки, гірські масиви, рідкісна флора та фауна – це далеко не весь перелік скарбів краю. Географія Закарпаття унікальна ще й тим, що межує одночасно з чотирма державами. Звичайно, це сприяє економічному і туристичному розвитку регіону.

Одним з традиційних занять місцевого населення з давнини і до сьогодні є виноробство. Це легко помітити з фольклору чи місцевих назв. Наприклад, одне з найбільших міст Закарпаття має назву Виноградів.

Активний початок розвитку виноробства сягає ХІІІ ст. Втім, дехто з істориків вважає, що перше вино тут виготовляли ще у ІІІ ст. З початку ХVIII ст., коли в Угорщині добігло кінця панування турків, на Закарпатті почалась нова епоха розвитку виноградарства. В цей період активно завозяться технології та нові сорти винограду з Європи. В ХІХ ст. виноробство зазнає серйозного удару, адже з новими сортами та інноваціями на Закарпаття потрапляє філоксера - шкідник, який знищує близько 2700 гектарів виноградників. Лише у 1885 році починається планомірне відновлення виноградних насаджень.

 

Апогею свого розвитку закарпатське виноробство досягає у 1950-60 роках минулого століття. Промислові площі винограду в регіоні становлять понад 14 тисяч гектарів. За радянських часів побудовано винні заводи, налагоджено виробництво різних сортів цього напою. Проте з середини 1960-х років виробництво вина починає здавати позиції. Площі виноградників скорочуються, а з ними – і кількість працівників. Наразі виноробство у регіоні хоч і повільно, але послідовно збільшується.

На сьогодні головними перепонами в розвитку виноробства є: державна політика (купити ліцензію можуть далеко не всі виробники) та низька винна культура громадян. Але попри всі негаразди певний оптимізм все ж є. Наприклад, активно розвивається напрям винних турів для туристів. Вони включають відвідування різного роду заходів, дегустаційних залів та приватних винних підвалів. Проводяться винні фестивалі, що притягують відвідувачів з усієї України та з-за кордону.

Рівно посередині між найбільшими містами Закарпаття Ужгородом та Мукачевом розташоване село Середнє. Цікаве воно не лише місцезнаходженням та назвою, але й тим, що є одним з центрів виноробства в регіоні. Тут діє завод "Леанка", що виробляє легендарну "Троянду Закарпаття", марочні "Берегівське", "Середнянське" вина. Також у цьому селі туристів зацікавить наявність давніх винних підвалів.

 

Вина Закарпаття_2
фото: Олег Григор’єв

На берегах мальовничої річки Латориця розкинулось місто Мукачево. Саме місто порадує своїм затишком та чистотою. На горі, поруч із залізницею, височіє візитівка місцевості – мукачівський замок Паланок. Цей військово-архітектурний ансамбль не залишить байдужим нікого. Тут є музейні експонати та оглядовий майданчик з прекрасною панорамою міста. Звичайно ж, у замку присутній дегустаційний зал. Знаходиться він у старовинному підвалі. Тут відвідувачам пропонують вина торгової марки "Чизай", що виробляється у місті Берегове. Історія зберегла відомості, що вина з урочища Чизай колись завойовували серця європейської знаті. Станом на сьогодні продукція успішно поставляється до Чехії, Росії, США, Ізраїлю. З традиційних білих вин тут наявні "Совіньон", "Шардоне", з червоних – "Мерло", "Сапераві", "Каберне".

Як мекка серед туристів, що відвідують винне Закарпаття, Мукачево відоме своїм традиційним фестивалем "Червене вино". Проходить він щорічно в переддень Старого Нового Року. Кожен раз захід збирає все більше і більше гостей. Сюди приїздять не тільки винороби Закарпаття, але й їх колеги з закордону. Серед учасників винного свята - професійні винороби і приватні особи, що привозять бочечку домашнього вина. Кваліфіковане журі визначає переможців у різних номінаціях.

Гарний настрій та легкий хміль - неодмінні супутники дійства. Звичайно, є і такі шанувальники вина, котрі після численних дегустацій ледь пересуваються фестивальною територією. Загалом, тут можна знайти вино на будь-який смак. Представлені популярні дешеві вина, десертні, марочні столові та ін. Гурмани можуть знайти й елітні напої, що мають гарну репутацію і в Європі.

 

Вина Закарпаття_3
фото: Олег Григор’єв

Не оминули винні традиції й столицю Закарпаття – Ужгород. Саме тут щорічно проходить фестиваль молодого вина "Божоле". Чудовим місцем для поціновувачів сонячного напою стане дегустаційна зала ужгородського замку. Знаходиться вона в історичному підвалі та має вишуканий інтер'єр. Для дегустації в певному порядку подають шість видів вина та легку закуску. У закладі представлено продукцію приватних виноробів.

Одними з найпотужніших виробників вина у Закарпатті вважаються винороби з міста Берегово. Тут, як вже згадувалось, успішно діє підприємство "Чизай". Його виробнича інфраструктура складає близько 5 гектарів території. Щовесни місцеві виробники влаштовують фестиваль білого вина. Для туристів цікавим буде не лише місцеве вино, але й саме місто: Берегово є осередком угорської культури в Україні.

Останнім великим центром винної справи є Виноградів. Це невеличке містечко, що має давні традиції з виготовлення цього шляхетного напою. Свою теперішню назву воно отримало у післявоєнний 1946 рік. До цього місто мало назву Севлюш, що з угорської мови означає "виноградний". Тут також проводиться винний фестиваль під назвою "Уґочанська лоза". Метою заходу організатори називають відновлення традицій виноробства та збереження етнічної ідентичності краю. Душевну атмосферу заходу забезпечує місце його проведення – парк барона Перені. Зберігся тут і прекрасний палац, що зацікавить шанувальників архітектури.

Подорожуючи винними шляхами Закарпаття, все більше зачаровуєшся красою місцевості та розмаїттям традицій, поєднанням унікальної природи та невтомних рук виноробів, що створює незрівнянну атмосферу для смакування життя. Той, хто ще не бував в цих казкових місцях, неодмінно має їх відвідати. А поки що майстри винної справи продовжують наповнювати підвали п'янким та ароматним трунком, що чекає на нових гостей.

 

31 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів