Тінізація економіки, корупційні схеми, рейдерські захоплення, політичний лобізм - чудово прижилися і існують при новій владі

Лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук вважає, що у відносинах України та ЄС зараз є триває третя, кульмінаційна фаза, повідомляє УНН.

 

"Якщо в лютому - березні Європа підтримувала Україну, що постала на шлях демократичних реформ і боротьби з корупцією (принаймні так обіцяли "лідери" Майдану українцям і всьому світу), а в травні - червні висловила "стурбованість" і "занепокоєння", то вже у вересні - жовтні все частіше стала заявляти, що втомилася від українських проблем", - зазначив він.

"У мене таке відчуття, що Україна чекає рішення своїх проблем від всіх, але тільки не від себе", - наводить громадський діяч слова прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, додаючи, що у інтерв'ю словацькому виданню "Pravda.sk" він висловився ще більш жорстко: "Іноді у мене складається враження, що Україна після підписання з ЄС угоди про спільні цінності очікує, що Євросоюз візьме на себе вирішення також величезних проблем України. Перш за все - фінансові. Але ж світ не працює за таким принципом".

"Менш жорстко, але не менш критично оцінили діяльність київської влади і представники інших європейських країн. Польща, Чехія, Фінляндія, Великобританія дотримуються єдиної думки: надавати будь-яку допомогу (в тому числі і по сплаті за газ Києву слід лише в обмін на реформи. Євросоюз, який став заручником українсько-російського газового спору і ризикує у пік зимових холодів залишитися без енергоносіїв, відверто звинуватив Київ у бездіяльності. "Нехай Україна не очікує, що всі навколо будуть вирішувати ті проблеми, які здатна вирішити тільки вона сама", безапеляційно заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель, засуджуючи пасивність влади у вирішенні проблеми власної енергетичної безпеки", - наголосив В.Медведчук.

"Що й казати, з-за дій корумпованого і непрофесійного «уряду камікадзе» бажаючих фінансово допомогти Україні з кожним днем стає все менше і менше. Для кредиторів стало очевидно: Київ не може (та й не хоче боротися з корупцією, проводити реформи, змінювати систему, діяти відкрито і прозоро. Тінізація економіки, корупційні схеми, рейдерські захоплення, політичний лобізм - всі пороки часів диктаторського режиму чудово прижилися і існують при новій владі. І саме тому (а не з-за конфлікту на Донбасі) іноземні інвестори обходять Україну стороною, а міжнародні лихварі все серйозніше замислюються, чи варто давати в борг країні, яка не в змозі ефективно розпорядитися залученими коштами і не здатна самостійно обслуговувати старі позики", - зазначив лідер громадського руху.

"Пригадується, як у розпал Майдану Лех Валенса (шостий президент Польщі) в одному з інтерв'ю, звертаючись до українців, заявив: "Ви повинні самі собі допомогти, щоб вам інші допомогли. Європа за вас ніколи не вирішить ваші проблеми. І вам ніхто нічого безкоштовно не дасть". На жаль, нова влада проігнорували рада польського політика та пішли по шляху найменшого опору, відмовившись від проведення реформ і живучи за принципом "payday loan" – "позичити до зарплати". Але рано чи пізно європейці, втомившись від вічних українських проблем, перейдуть до завершальної фази відносин, відмовившись підтримувати корумповану українську владу. Більш того, свою недовіру їй висловлять і мільйони українців, які вже сьогодні виходять на акції протесту, виявляючи невдоволення антисоціальною і антинародною політикою "уряду камікадзе", - резюмував Віктор Медведчук.

 

29 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів