Венеціанська комісія розкритикувала Порошенка за закритість

"Венеціанка" схвалила політреформу, але критикує Порошенка за закритість

 

В розпорядженні "Європейської правди" опинилася копія висновку комісії Ради Європи "За демократію через право" (Венеціанська комісія; ВК) щодо конституційної реформи, яка була запропонована президентом Петром Порошенком.

Цей документ був затверджений на засіданні ВК ще 10 жовтня, але його вирішили не публікувати, щоб уникнути впливу на парламентську кампанію. Відсьогодні документу наданий статус публічного, повідомили ЄвроПравду в Раді Європи.

Як відомо, 2 липня президент Порошенко запропонував Верховній раді внести зміни до Конституції, зареєструвавши в ВР відповідний законопроект. Однак досі його не було виносили на голосування.

12-сторінковий висновок ВК починається зі схвальних відгуків на адресу законопроекту. Зазначено також, що проект пропонує передати частину повноважень від парламенту президенту. Венеціанська комісія не має заперечень щодо збільшення президентської влади.

"У певних сферах запропоновані конституційні зміни враховують попередні рекомендації Венеційської комісії", - стверджує висновок ВК. Зокрема, експерти Ради Європи привітали скасування імперативного мандату для народних депутатів, позбавлення Генпрокуратури функції загального нагляду.

Окрему увагу приділено децентралізації влади. "Принцип субсидіарності (переваги нижчої ланки при прийнятті рішення) дотримано. Додано позитивні елементи, які вітаються (Радою Європи)", - зазначає Венеціанська комісія.

Водночас у висновку ВК є також критика на адресу дій президента Порошенка з підготовки змін до Конституції.

"З громадянським суспільством не консультувалися, його не інформували про підготовку даного документа", - обурюються представники Ради Європи. ВК зазначила, що складність ситуації в Україні та нагальна необхідність провести термінову політреформу в жодному разі не можуть використовуватися як виправдання для спрощеної процедури.

"Венеційська комісія хоче знову повторити, що для того, щоби конституційна реформа була успішною, її необхідно готувати із залученням різних сил, та, особливо важливо – з проведенням широкого обговорення", - йдеться в документі.

Також ВК розкритикувала той факт, що президентські пропозиції не містять норм щодо реформи судової системи.

З текстом виcновку Венеціанської комісії можна ознайомитися за посиланням, у pdf-файлі.

ЕП

 

27 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів