«Донбаський синдром» у багатьох вояків потребує негайного створення психологічної служби при ЗСУ

23 жовтня відбувся брифінг на тему: “Психологічна підготовка та реабілітація військовослужбовців ЗС України, задіяних у проведенні антитерористичної операції”.

 

Начальник Соціально-психологічного центру Збройних Сил України полковник Сергій Грилюк під час брифінгу зазначив, що Генеральним штабом ЗС України і Головним управлінням з роботи з особовим складом проводиться робота щодо стоврення ефективної системи психологічного забезпечення війська. До цієї системи, крім представників Міністерства оборони і Збройних Сил України, включено багато волонтерських організацій. Це зокрема, психологи з «Асоціації фахівців подолання кризових станів», що має представників у 19 областях України.

«Нам, насамперед, не вистачало психологів-практиків, оскільки військові структури, які б мали цим займатися, неодноразово піддавалися реструктуризації. Цю роботу зараз спроможні виконувати офіцери структур по роботі з особовим складом», – зазначив полковник Сергій Грилюк.

«Зараз ми вживаємо заходів щодо створення психологічної служби Збройних Сил України. У нас є зв’язок з командирами підрозділів, і ми маємо повну інформацію про всі проблеми. У разі потреби туди одразу ж відправляють спеціалістів», – повідомив офіцер.

За його словами згідно з наказом Міністра борони України були створені позаштатні групи психологічного забезпечення з числа офіцерів, які мають відповідні знання і досвід. До цих груп також були включені представники від військових і цивільних навчальних закладів, наукових установ, а також психологи-волонтери. Робота груп у кожному підрозділі триває не менше 4-6 днів, за необхідності фахівців залишають для подальшої роботи.

«Сама система роботи є трирівневою. Перший рівень –  це робота безпосередньо на блокпостах. Другий рівень, найбільш ефективний – це робота з військовослужбовцями в базових таборах. Третій включає роботу з особовим складом в пунктах постійної дислокації, або на навчальних полігонах, де здійснюється відновлення бойової готовності військових частин», – повідомив начальник Соціально-психологічного центру Збройних Сил України.

Офіцер наголосив, що з військовослужбовцями психологи також працюють у госпіталях та центрах реабілітації. Окремо проводиться робота з сім’ями загиблих.

«На даний час начальником Генерального штабу прийнято відповідні рішення про створення психологічної служби у Збройних Силах. Щодня у нас працюють 11 – 12 груп психологів у різних регіонах України, дві з яких – безпосередньо в зоні АТО. Коли буде повністю створена психологічна служба, передбачається, що тільки власними силами ми зможемо створити до 24 груп, а з допомогою волонтерів – значно більше», – повідомив полковник Сергій Грилюк.

«Я не можу сказати, що в нас буде «афганський синдром», але в нас, швидше за все, буде «донбаський синдром». Нам доводиться фактично перебудовувати свідомість бійців, адже вони і уявити не могли, що доведеться боротися зі своїми ж сусідами. Але це сприйняття залишиться вже й у прийдешніх поколінь. Саме тому це і є «донбаський синдром», – наголосив начальник Соціально-психологічного центру Збройних Сил України.

«Але плюси у тому, що ми боронимо власну землю, і це дає наснагу для усіх нас. Жодна армія світу не змогла б чотири місяці вистояти в таких умовах. А українська – змогла! Ми вже маємо досвід, отриманий у цій «гібридній війні», і він уже вивчається спеціалістами інших держав, – додав офіцер. - Хочемо подякувати усім представникам волонтерських рухів за допомогу Міністерству оборони України та Генеральному штабу, і сподіваємося на подальшу співпрацю».

 

24 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів