Вже 80% військових психологічно травмовані в зоні АТО

80% українських військовослужбовців, задіяних в антитерористичній операції, внаслідок інтенсивності бойових дій та часу перебування в зоні АТО отримали психологічні травми. 

 

Про це у четвер, 23 жовтня, під час прес-конференції в Києві заявив начальник Науково-дослідного центру гуманітарних проблем Збройних сил України Назим Агаєв, інформує УНІАН. За його словами, згідно з дослідженнями, значно зростають і зросли психогенні втрати серед особового складу Збройних сил України у порівнянні з війнами інших періодів та інших країн. «Якщо ми можемо говорити про середньостатистичний показник 10-25% психогенних втрат, то зараз ми практично маємо до 80% психогенних втрат серед особового складу українських військових. Приблизно до 30-40% це можуть бути безповоротні втрати, коли психологічні проблеми переходять у психіатричні проблеми і військовослужбовець фактично не здатен виконувати завдання в зоні АТО і це є небезпечним для оточуючих військовослужбовців», – повідомив Агаєв.

Він також зазначив, що весь особовий склад, який бере активну участь у бойових діях, підпадає під вплив психотравмуючих факторів. Зокрема, інтенсивності бойових дій, застосувань важкої зброї та перебування без зміни в зоні АТО.

«Ми можемо говорити про 80% не безповоротних втрат, а втрат, при яких ми спостерігаємо симптоми і зміни, тобто людина стає неконтрольована, агресивна, вона втрачає сенс життя, алкоголізація, наркоманізація. Але ці втрати можна повернути від доби до тижня у стрій. Є втрати, які ми не можемо повернути. Це поведінкові та психічні реакції, які потребують впливу не психологів, а психіатрів, тобто розвантаження психіки людини», – зауважив фахівець.

Агаєв додав, що максимальний термін до психічного виснаження військовослужбовця при постійному перебуванні у зоні бойових дій становить 35-45 діб, однак українські вояки знаходились у зоні АТО 4-5 місяців.

 

23 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів