На що насправді претендують біженці і що отримують на Закарпатті?

Про реальну кількість переселенців із зони АТО і Криму на Закарпатті, про особливості державної матеріальної підтримки вимушених біженців – розповів кореспонденту Ужгород.net керівник Департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Віктор Мацола.

 

  • Як і де сьогодні можуть оформитись біженці зі сходу на Закарпатті?
  • На Закарпатті діє обласний штаб з питань тимчасового переселених із зони АТО і Криму. Штаб знаходиться у приміщенні ОДА, працює майже в цілодобовому режимі. Такі ж самі штаби працюють і в інших містах регіону. Нині у таких пунктах зареєструвалися понад 2 тисячі переселенців зі Сходу і півострова Крим ( всього 200 осіб).  Це невелика кількість тимчасових біженців, до прикладу у Львівській області більше 8 тисяч переселенців. Але, навіть ці цифри не обліковують всіх - реальна кількість втікачів майже вдвічі більша. Люди не реєструються у штабах з різних причин, а ми посилаємось лише на офіційні дані.  
  • Що дає офіційна реєстрація?
  • Найважливіше, що ті, хто зареєструвався має можливість безперешкодно відновити необхідні документи, поновити отримання соціальної допомоги (пенсійних виплат, «дитячих» грошей та інших). Кожен переселенець, за потреби, може зареєструватися у центрі зайнятості, з метою працевлаштування. Якщо є необхідність, дітей влаштовують в освітні заклади. Також є чимало інших державних методів підтримки переселенців.
  • Хто регулює питання фінансової підтримки біженців?
  • Зараз це питання врегульовано на державному рівні у масштабах  всієї країни, а раніше біженців фінансово підтримувала область із власних резервів. Кожен район, місто отримало від області по 100 тис грн. (загальна сума 1,8 млн. грн.), які спрямували на тимчасове поселення, харчування, підтримку втікачів. Ужгород цільові кошти вже використав, інші освоюють. А вже надалі фінанси регулюватимуться постановою КМУ щодо надання адресної допомоги тимчасово переміщеним особам із зони АТО і Криму. Задля її отримання кожен громадянин України має зареєструватися у відповідному штабі за місцем тимчасового перебування. Перелік необхідних документів розміщений на сайті департаменту праці та соціального захисту населення. Також інформаційну роботу ведуть на місцях (нараду вже провели, друкована інформація вже в районах).
  • На що можуть розраховувати втікачі зі Сходу?
  • Держава пообіцяла щомісячно виплачувати непрацездатним особам 884 грн., працездатним вдвічі менше – 442 гривні. На сім’ю сума не може перевищувати 2 400 грн. За ці кошти тимчасові біженці мають оплатити за проживання, харчування, комунальні послуги. Допомогу виплачуватимуть не більше 6 місяців, працездатним лише 2 місяці (за цей час вони мають працевлаштуватися, якщо ні – виплата зменшиться в половину, а потім припиняється). Дані про всіх переселенців внесуть до Єдиного державного електронного  реєстру (інформація буде доступна відповідним відомствам). На конкретну кількість біженців, які оселились на Закарпатті, держава виділятиме гроші, які нараховуватимуть адресно на банківські картки. Так, це невеликі гроші, але сім’я має хоча б мінімум на власні потреби. Поруч із одноразовою матеріальною виплатою, родина може претендувати на субсидію, компенсацію чи іншу допомогу. 884 і 442 гривні, відповідно, не враховуватимуться в сукупний дохід особи.
  • Куди можуть звертатися переселенці?
  • Вся комунікація здійснюється через штаби. Якщо переселенець звернувся до відповідного органу із метою нарахування пенсії чи іншої виплати, ми затребуємо особову справу за постійним місцем проживання в електронному вигляді і, якщо немає перешкод, то людина гарантовану їй державну соціальну виплату отримує вже за місцем тимчасової реєстрації. Тут проблем немає, всі люди, які мають право на виплату, її отримали.
  • Чи виникають і які проблеми у біженців на місцях?
  • Міністерство соціальної політики України розробило дорожню карту для вимушених переселенців. У довіднику є необхідна інформація (адреси, телефони, інтернет-посилання) штабів, служб, установ, органів опіки та соціального захисту. Також вказано, на що можуть претендувати біженці,  перелік документів, необхідний для отримання тієї чи іншої соціальної гарантії. Дорожню карту можна отримати майже у всіх державних органах.
  •  Дякуємо за відверту розмову!

Розмовляла Євгенія Фанта для Ужгород.net

 

 

 

22 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів