В УжНУ історики з 6 країн поговорили про Підкарпатську Русь

16–17 жовтня в залі засідань Вченої ради УжНУ»проходив міжнародний семінар на тему «Підкарпатська Русь у роки Другої світової війни».

 

Організаторами наукового форуму виступили історичний факультет УжНУ та філософський факультет Карлового університету в Празі. Семінар в Ужгороді став складовою міжнародної наукової конференції «Підкарпатська Русь у складі Чехословаччини (1918–1945 рр.)», перший етап якої пройшов 16–17 вересня в Празі й зібрав близько 60 учасників, - повідомляє Медіацентр УжНУ.

Участь у міжнародному семінарі на тему «Підкарпатська Русь у роки Другої світової війни» взяли участь вчені з України, Чехії, Словаччини, Угорщини, Польщі та США. Під час відкриття семінару декан історичного факультету доцент Володимир Фенич відзначив, що таке поважне представництво свідчить про неабиякий інтерес до історії нашого краю в зарубіжній історичній науці. Він подякував закордонним гостям за участь в організованому історичним факультетом заході та в кількох словах розповів про реалізацію спільного з Карловим університетом проекту, його мету і завдання.

Під час відкриття учасників привітали перший секретар Генерального консульства Словацької республіки в Ужгороді Александр Шкурла та консул Генерального консульства Чеської республіки у Львові Валерія Фюлеова.

Загалом під час конференції «Підкарпатська Русь в роки Другої світової війни» пролунало більше двадцяти доповідей, які стосувалися різних аспектів історії Підкарпатської Русі в роки Другої світової війни.

Серед найцікавіших доповідей були виступи доктора філософського факультету Карлового університету в Празі Іржі Плахі «Громадяни Підкарпатської Русі у чехословацькому національно-визвольному русі на Заході (1939–1945 рр.), професора університету в Вісконсені-Медісоні Мілана Гаунера «Підкарпатська Русь в закордонній політичній концепції президента Е.Бенеша 1938–1945», професора Інституту соціальних наук Словацької академії наук Станіслава Конєчного «Державно-правові процеси на Підкарпатській Русі в 1938–1939 рр. та їх відгомін на Словаччині», доктора Інституту досліджень меншин Центру суспільних наук Угорської академії наук Чілли Фединець «Період Регентського комісаріату Підкарпатської території у дзеркалі місцевої нормотворчості» та ін. Показово, що міжнародний семінар не звівся лише до проголошення доповідей його учасниками, а містив і змістовні дискусії.

Справжньою родзинкою наукового заходу стала презентація вернісажу «Громадяни Підкарпатської Русі у боротьбі за свободу Чехословаччини 1938–1945 рр.», підготовленого співробітниками Військового історичного інституту в Празі. Вона відбулася 16 жовтня в музеї університету.

Також для іноземних учасників семінару 17 жовтня було організовано пізнавальну екскурсію «Чеські пам’ятки на Підкарпатській Русі».

 

24 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів