Сьогодні Україна відчуває безпрецедентну фінансову підтримку зі всього світу!

Про це Голова Національного банку України Валерія Гонтарева заявила під час зустрічі з журналістами за підсумками офіційного візиту до Сполучених Штатів Америки.

 

Голова Національного банку повідомила, що під час візиту до Вашингтона вона мала важливі результативні зустрічі з керівництвом Міжнародного валютного фонду (далі – МВФ), Світового банку, інших міжнародних фінансових організацій і донорів, інвесторами, а також з главами центробанків світу, зокрема Нідерландів, Франції, Польщі, Грузії, Австрії, Литви, Молдови. Усі вони виявили неабияку зацікавленість щодо врегулювання російсько-українського конфлікту і надання додаткової допомоги Україні.

«Співпраця з МВФ на сьогодні залишається нашим стратегічним завданням. Під час зустрічі з Крістін Лагард Голова МВФ заявила, що геополітичні ризики, пов'язані з Україною та військовою агресією Росії проти України, це загроза усій міжнародній безпеці та світовому економічному зростанню. Важливо, що міжнародні інвестори, МВФ, Світовий банк, американський уряд це прекрасно розуміють. Тому хочу повідомити, що таку безпрецедентну підтримку, яку ми сьогодні отримали від усіх, з ким ми спілкувалися в Америці, я ще не бачила», – наголосила Валерія Гонтарева.

Як зазначила Голова Національного банку, на зустрічах із представниками МВФ і Світового банку українська сторона запропонувала об’єднати всі діючі програми допомоги українській державі в єдину платформу для чіткої координації всіх проектів в Україні. «Окрім програми «Стенд-бай», ми маємо програму від Світового банку. Також ми отримали гроші за програмою Світового банку для підтримки Фонду гарантування вкладів. Зараз обговорюють нові транші. Маючи таку кількість різноманітної допомоги, ми вважаємо, що необхідно створити платформу під назвою «Україна». Це б дало змогу зрозуміти, яка з програм ефективніша в конкретному вирішенні актуальних для нас питань. МВФ, Світовий Банк, ЄБРР, ЄІБ, МФК і країни-донори будуть основою цієї платформи».

Голова Національного банку також зазначила, що місія МВФ може відвідати Україну наприкінці жовтня – на початку листопада, експерти якої оцінять економічну ситуацію в Україні і, в разі потреби, реальну необхідність збільшення обсягу кредитування України.

«Глава Європейського підрозділу МВФ Пол Томпсон ще раз підкреслив, що наша програма повністю виконується, що всі цільові показники витримані, і в разі потреби фінансова допомога з усіх джерел може бути збільшена», – сказала Валерія Гонтарева.

За її словами, за надання додаткової фінансової допомоги Україні висловилися й інші міжнародні донори. Зокрема, під час зустрічі з представниками Європейського інвестиційного банку обговорювали проекти в енергетичній інфраструктурній сфері на загальну суму в 3 мільярди доларів.

Також міжнародні інвестори, у тому числі Європейський банк реконструкції та розвитку і Міжнародна фінансова корпорація, мають намір розміщувати свої облігації на українському ринку. «ЄБРР і МФК планують розпочати також кредитування позичальників у нашій національній валюті, для чого планують не тільки випускати локальні папери на українському ринку, а й використовувати гривнево-валютні свопи та операції репо з Національним банком», – сказала Гонтарева.

Як вона зазначила, ЄБРР підготував нову всеохоплюючу програму для України. Під час зустрічі з Головою Європейського банку реконструкції та розвитку паном Чакрабарті було зазначено, що програма ЄБРР буде націлена насамперед на ті області, які потребують реформування: «У нашій країні це і допомога в рекапіталізації банків і торгово-фінансова підтримка НАК «Нафтогаз», це проекти і з Укрзалізницею, і створення фонду прямих інвестицій у статутний капітал українських компаній з підвищеним ризиком», – зазначила Валерія Гонтарева.

Важливою стала зустріч Валерії Гонтаревої з главою Центробанку Росії Ельвірою Набіулліною, під час якої вони обговорили можливість передавання грошових активів Національного банку, а також долю активів і пасивів нашої банківської системи в Криму. Центробанк Росії насамперед піднімав питання погашення заборгованості з виплат Агентства зі страхування внесків за виплачені депозити. З цього приводу планується створення спеціальної двосторонньої робочої групи. «Як ви знаєте, у сховищі зберігається 3,9 мільярда гривень наших резервів. Я ще раз отримала запевнення в тому, що наші гроші перебувають на місці, тому було обговорене питання, яким чином ми змогли б отримати наші гроші, а також активи Нацбанку, які залишилися в Криму», – повідомила Голова Національного банку. Зі свого боку Набіулліна підтвердила, що необхідна докапіталізація українських банків з російським капіталом буде надана в повному обсязі.

Голова Національного банку України у Вашингтоні також зустрілася з Джорджем Соросом, який за її словами готує конференцію донорів для допомоги із відновлення Донбасу.

Підбиваючи підсумки, Голова Національного банку Валерія Гонтарева ще раз наголосила на важливості об’єднання і консолідації зусиль усіх гілок влади. Вона підкреслила, що «Національний банк України – регулятор, який своїм інструментарієм може допомогти тимчасовим дисбалансам платіжного балансу країни і тільки об'єднання зусиль усіх гілок влади, у тому числі Міністерства фінансів та Міністерства економіки, а також відновлення нашого промислового виробництва сприятиме фінансовій стабілізації ринку».

 

21 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів