Чому закарпатці підуть на вибори

Події минулого року змінили більшість українців та їхнє ставлення до виборів. Революція та війна підняли не тільки національну, а й політичну свідомість наших громадян.

 

Сьогодні багато хто вже розуміє вагу свого голосу, все більше люди цінують саму можливість вільно обирати.

Чи підуть закарпатці на вибори

Щоб зрозуміти, чи налаштовані закарпатці йти на вибори, ми провели невеличке опитування. І ось найцікавіші відповіді наших краян.

         Олеся Петрівна (45 років, працівник банку): «Революція пройшла, але поки не бачу реальних змін. Я прекрасно усвідомлюю, що з цим парламентом Президенту дуже важко проводити реформи. Тому на вибори треба йти. Сподіваюся, з новим парламентом влада зробить ті важливі кроки, яких чекають люди».

         Віолетта (29 років, державний службовець):«Усі вони однакові. Сьогодні білі та пухнасті, а як дорвуться до влади, то всі на один штиб. А на вибори я піду, бо це мій громадянський обов’язок».

Іван Васильович (68 років, пенсіонер): «Піду на вибори і проголосую, бо країні потрібен мир. Влада має бути консолідована й виступати єдиним фронтом, а при нинішньому парламенті це неможливо. Якщо ці вибори допоможуть зупинити війну, то обов’язок кожного українця прийти і проголосувати».

         Тарас (26 років, юрист): «Я стояв на Майдані у найбільш критичні дні, жив там зі своїми побратимами понад два місяці. Для мене не піти на вибори – це як зупинитися на півдорозі і зрадити все, за що боровся. Тому я закликаю всіх, кому не байдуже майбутнє країни, зробити так само». Щоправда, Тарас ще не визначився, за кого голосуватиме, бо, за його словами, аж надто подробились демократичні сили.

        Віталій (33 роки, військовослужбовець):«Реально нічого не змінилося. Корупція процвітає, чиновники та їхні синки-мажори й далі їздять на «Лексусах» і навіть не ховаються. За що ми воюємо на Сході?! Я дуже сподіваюся, що вибори щось змінять. Тому піду і проголосую. Бачу, є багато нових людей. Однак десь у глибині душі відчуваю страх, що й після виборів нічого не зміниться і доведеться починати все спочатку».

         Василь (53 роки, будівельник):«Нигда я на тоті вибори не ходив і типир не пуйду. Вшиткі єднакі!»

         Однак далеко не всі закарпатці налаштовані так, як будівельник Василь. Переважна більшість на вибори підуть з тих чи інших причин. Ті, хто не голосуватиме, посилались на відрядження за кордон та інші важливі справи поза зоною досяжності, але таких було всього декілька чоловік. Отже, на Закарпатті явка виборців обіцяє бути високою.

А як щодо інших областей України?

Минуло не так багато часу після голосування за нового главу держави, тому не думаю, що ситуація з явкою 26 жовтня на парламентських виборах кардинально відрізнятиметься від президентських. Нагадаємо: тоді найактивнішими виборцями були мешканці західних областей, а за ними йшли центральні та північні регіони України. Це було дуже важливо, адже висока явка на цих округах допомогла компенсувати низькі показники на окупованих територіях Донбасу, і вибори таки відбулися.

Сьогодні експерти також сподіваються на високу явку в мирних областях і, на жаль, констатують неможливість проведення виборів на окупованих терористами територіях.

Чи вплинуть на явку переселенці?

 Хоча, за останніми даними ООН, в Україні нині нараховується 379 тис. переселенців зі Сходу та Криму, мало хто з них піде голосувати. Так, за офіційними даними, на сьогодні в нашому краї зареєстровано близько 2 тисяч вихідців з цих регіонів. За неофіційними підрахунками, їх у рази більше. Та незважаючи на те, що до завершення реєстрації залишилося зовсім мало часу, переселенці не поспішають реалізувати своє конституційне право. Начальник відділу ведення ДРВ Ужгородської міськради Григорій Жирков повідомив, що наразі до органів ведення Державного реєстру виборців в Ужгороді звернулося до сотні осіб. Однак чиновник розраховує, що в наступний період їх буде набагато більше, оскільки процес реєстрації виборців набирає обертів. Подібна ситуація склалася і в інших областях України. В розмові з DW представниця КВУ Львівщини Олександра Чоловська повідомила, що до органів ведення реєстру виборців у Львівській області звернулося менше сотні осіб. «Це надто мало, якщо взяти до уваги, що офіційно зареєстровано близько 7 тисяч осіб. За неофіційними даними, в регіон прибуло близько 20 тисяч переселенців». На думку експертів, як би держава не спрощувала процедури виборчої реєстрації для східних переселенців, на явку це особливо не вплине. Серед основних причин – брак інформації. Адже немає масштабної інформаційної кампанії на державному рівні, та й політичні партії не надто активно ведуть роз’яснювальну роботу. Серед інших вагомих причин низької політичної активності переселенців експерти називають їхню зайнятість насущними проблемами виживання, байдужість багатьох проросійських вихідців зі Сходу та Криму до політичних процесів в Україні. Не піде на користь цій ситуації і той факт, що переселенці позбавлені права голосувати за мажоритарними округами.

Ваш голос – шанс для країни

Звичайно, ніхто не плекає ілюзій, що прийде новий парламент й одразу все змінить. Адже це тривалий процес та копітка робота. І на цьому тернистому шляху буде багато перепон. А в новому парламенті ми, звичайно, побачимо ще багато старих набридлих облич. Але не можна опускати руки й залишатися осторонь. Потрібно дати країні шанс, піти і проголосувати за тих, хто, на вашу думку, здатен змінити країну.

Руслан ФАТУЛА

«Карпатський об’єктив»

 

25 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів