За підкуп – до в’язниці!

За підкуп виборців «світить» строк від 2 до 7 років. За пропонування грошей можна обійтися й штрафом.

 

Минулого тижня Верховна Рада України ухвалила законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу», яким передбачене посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян. Спеціалісти говорять: новація важлива, але головне, щоб вона діяла. Бо фактів підкупу – чимало…

На сьогодні в близько 30% округів фіксують факти прямого та непрямого підкупу виборців, і 90% таких порушень здійснюються з боку кандидатів у народні депутати – мажоритарників. Як передає УНІАН, про це на прес-конференції повідомив голова правління Комітету виборців України Олексій Кошель. «Це є найбільша загроза виборчої кампанії, бо в результаті ми можемо отримати в парламенті кілька десятків народних депутатів – мажоритарників, які прийдуть до влади у нечесний та незаконний спосіб», – сказав він. О. Кошель наголосив, що КВУ є прихильником запровадження кримінальної відповідальності для виборця, який бере хабар.

Але поки над ідеєю такої відповідаль¬ності думають – іншу запровадили. Так, згідно з ухваленим законопроектом, перешкоджання вільному здійсненню громадянином виборчого права або права брати участь у референдумі карається обмеженням або позбавленням волі на строк до 3 років. У разі, якщо громадянину перешкоджають у здійсненні виборчого права з погрозами або застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, такі дії караються обмеженням волі на строк від 2 до 5 років. Крім того, несанкціоноване втручання в роботу бази даних Держреєстру виборців карається позбавленням волі на строк від 2 до 4 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років. Підробка та незаконне виготовлення виборчих документів (бюлетеня, протоколу про підрахунок голосів) – караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років. Пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій (відмова від голосування, голосування більше одного разу, передача бюлетеня іншій особі) – карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправними роботами або обмеженням волі на строк до 2 років. Крім того, здійснення передвиборної агітації шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіку, прапор політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг – карається обмеженням волі на строк від 2 до 4 років або позбавленням волі на той самий строк із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

"Закарпатська правда"

 

24 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів