Синевир – найкрасивіше озеро України (ФОТО)

Синевир – казково красиве озеро

 

Найкрасивішим озером в Україні та родзинкою Українських Карпат є озеро Синевир. Це найбільша водойма Українських Карпат, розташована у верхів’ях річки Тереблі, в наймальовничішому регіоні Закарпаття – Міжгір’ї.

Площа озера становить близько 5 гектарів, живлять його струмки. Відтік води перегороджує гірський обвал, а з самого озера вода просочується через підземні ходи, утворює потік і впадає в Тереблю. Завдяки цій особливості Синевир ніколи не розливається, навіть в найсильніші паводки.

Морське око – озеро Синевир

Озеро знаходиться на висоті 989 метрів над рівнем моря, його середня глибина становить 10-12 метрів, а максимальна сягає 24 метрів. З 1989 року на територіях навколо озера був створений Національний парк Синевир.

Поблизу, на Чорній річці, розташований єдиний в Європі Музей лісу і сплаву, в якому представлені унікальні експонати історії про лісопереробки. Серед експонатів музею – дерев’яні пристосування – бокори, – якими селяни сплавляли ліс по воді, сокири, пилки й інші інструменти, а також давні бочки, миски, взуття, одяг мешканців, які населяють Міжгір’я. Схожий музей є тільки в Канаді.

Синевир в десятці найкращих парків України

Існує легенда про походження озера і його назви.

В далекі часи гори належали багатому графові, і люди працювали на нього: пасли овець і корів, рубали ліс. У графа була красуня дочка Синь.

Дівчину звали так тому, що очі її були синішими за саме небо. Одного разу граф узяв дочку з собою в гори. Поки граф перевіряв роботу лісорубів, дочка збирала на поляні квіти. Раптом вона почула звуки сопілки і побачила, що на лузі сидить хлопець і грає. Це був Вир – пастух. Помітивши дівчину, він перестав грати. Так вони познайомилися.

Після цього дівчина стала часто приходити в гори до пастуха. Вони стали часто зустрічатися і покохали один одного. Але батько дізнався про це і заборонив їм зустрічатися. Але не могли вони більше жити один без одного. І тоді граф наказав убити Вира. Люди графа виждали момент і скинули на нього камінь зі скелі.

Дізнавшись про це, Синь побігла до того місця, обняла камінь і заплакала. Довго вона плакала, поки на тому місці не утворилося озеро. Вода в озері синя та чиста, як очі Синь, а посередині видно верхівку того каменя.

Відтоді озеро називається Синевир.

Озеро Синевир – найкраща пам’ятка України (ФОТО)

Зараз на березі озера встановлені 13-метрові фігури Сині і Вира з червоного дерева.

Насправді ж озеро утворилося в результаті потужного зсуву гірської породи, викликаного землетрусом, близько 10 тисяч років тому. В результаті землетрусу породи перегородили шлях швидкого струмка, утворивши греблю. А улоговина, яка виникла при цьому, стала озером, заповнившись водою трьох гірських струмків.

У Синевирі водиться велика кількість форелі декількох видів, але її вилов строго заборонений. Зате раків, яких в прозорій чистій воді озера водиться безліч, ловити можна.

Погуляти і зробити фотосесію на Синевир приїжджають молодята з усіх куточків Карпат. Адже пейзажі озера вражають своєю пишністю і надзвичайно мальовничою природою. А стрункі 150-річні смереки на стрімких схилах навколо озера, здається, ростуть прямо з водної гладі.

Посередині озера знаходиться крихітний, площею всього кілька метрів, острівець. Його називають Морським оком через те, що він нагадує зіницю ока. До речі, всього за 20 гривень можна сплавати на острівець на плоту. А ось купатися в озері заборонено. Хоча холодна вода до цього не заохочує – влітку вона прогрівається максимум до 10-12 градусів.

Природа в околицях озера вражає своєю первозданною красою. Національний парк Синевир – це прекрасне місце для гірських прогулянок, рафтингу на швидких річках Теребля і Чорна ріка, відпочинку на природі.

Рослинність і живність парку дуже різноманітна і багата. Тут водяться гірська козуля, європейський олень, ведмідь, рись, вовк, лисиця, борсук, горностай. А також близько 90 видів рослин, занесених до Червоної книги України.

ТОП-10 природних див України, які потрібно відвідати кожному туристу (ФОТО)

Як дістатися?

Найзручніший спосіб дістатися Синевиру – це на власній машині. Спочатку треба доїхати до птг Міжгір’я, яке знаходиться в 180 км на південь від Львова. З Міжгір’я потрібно доїхати до села Синевирська Поляна, а від неї – кілька кілометрів на північ до самого озера.

Громадським транспортом добратися буде вельми проблематично, оскільки до с. Синевирська Поляна з Міжгір’я автобус ходить лише раз на день, тому розсудливіше буде їхати на таксі.

На березі озера є ресторан і готель, тому, якщо є бажання, на озері можна провести ніч і зустріти схід сонця.

tsn.ua

 

26 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів