Андрій Вишневський: «Питання часу і в нашій системі не залишиться жодного кишенькового адвоката»

Нещодавно Закарпаття відвідав  директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.

 

В інтерв’ю Ужгород.net він розповів про те, як діє на практиці безоплатна правова допомога і хто із закарпатців може нею скористатись.

- 1 січня 2013 року набрав чинності Закон «Про безоплатну правову допомогу». Хоча наскільки мені відомо засади безкоштовної юридичної підтримки для тих, хто не має змогу платити за адвоката в Україні діяли й до цього часу.

-   Новий Кримінально-процесуальний кодекс нарешті створив умови для подолання проблем, пов’язаних з обвинувальним ухилом наших судів, з нерівністю сторін в кримінальному процесі. Дійсно, з 1 січня 2013 року безоплатна правова допомога надається всім особам, які зазнали кримінального переслідування і були затримані, а також підозрюваним і обвинуваченим на будь - якій стадії кримінального впровадження, тобто на стадії досудового розслідування і т.д.

На чому я би хотів наголосити. Звісно, більшість з нас - звичайних пересічних громадян вважає, що кримінальне переслідування навряд чи нас торкнеться. Можна бути затриманими іч через якісь непорозуміння. Ми маємо пам’ятати відоме прислів’я: «Від тюрми не зарікайся» і дійсно це правда. Тому важливо знати про свої права. В разі коли вас затримали, головне, що ви маєте пам’ятати - нічого не говорити і тим більше не підписувати без адвоката. До прикладу, давайте повернемось до подій осені-зими минулого року, коли масово затримували активістів Майдану.  Про перших затриманих, яких називали «в’язнями Банкової», ми дізнались,  коли дружина одного з них зателефонувала на загальноукраїнський номер. Ми перевірили інформацію і знайшли 9 людей, яких було затримано 1 грудня. До них виїхали адвокати і була надана правова допомога.

  • Розкажіть детальніше як діє система безоплатної правової допомоги?

- На сьогоднішній день є 27 центрів по всій Україні з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Працює він і в Ужгороді. Цілодобово. Ми приймаємо повідомлення від міліції та інших органів, які можуть здійснювати затримання. Це вимога закону. Тобто, якщо особу затримали, то міліціонер, зобов’язаний, згідно закону, проінформувати центр з надання правової допомоги. Тоді протягом 2 годин центр призначає адвоката і цей адвокат прибуває до затриманої особи. Вона має право на конфіденційне побачення з адвокатом до першого допиту. Він має бути присутні і тоді,  коли буде вирішуватися питання про прийняття запобіжного заходу. Я би дуже рекомендував цією можливістю не гребувати. Навіть якщо ви можете залучити власного адвоката. Дуже важливо все зробити правильно в перші години після затримання, оскільки саме в цей період людина вразлива, вона перебуває в схвильованому психологічному стані, і не завжди може адекватно діяти. Тому участь захисника, професійного адвоката, дуже важлива. Відмова від адвоката саме на ранніх стадіях кримінального впровадження може виявитися фатальною. Тому порада - вимагайте такого адвоката.

По всій Україні діє єдиний телефонний номер - 0 800 213 103. За цим номером в першу чергу повідомляє міліція про затримання. Але, знову ж таки, може зателефонувати і сам затриманий, оскільки згідно із законом, він має право на телефонний дзвінок. Або його родичі.  

-   Яким чином ви відбираєте адвокатів? Вони мають пройти якусь кваліфікацію, конкурс?

- Двічі на рік ми проводимо конкурси з відбору адвокатів. Перші конкурси відбулися ще 2012 року. Вже пройшло 6. Документи приймаються управліннями юстиції в усіх областях. Ми постійно підвищуємо вимоги до адвокатів. Конкурс складається з 3 етапів - спочатку аналіз документів на відповідність формальним вимогам, таким як досвід адвокатської діяльності. Потім вони складають анонімний тест на знання законодавства, тест містить і мотиваційні питання. Оскільки не кожен адвокат в силу характеру і складу своєї особистості не може працювати в системі, оскільки контингент може бути специфічний - це можуть бути соціально-незабезпечені люди, або вже мали проблеми з законом, а можуть бути і такі, які мають проблеми з наркотиками. Якщо адвокат орієнтований виключно на комерційний успіх, навряд чи йому до нас. Третій етап -  індивідуальна співбесіда з кожним адвокатом. Опісля ми приймаємо рішення про включення його до спеціального реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Ви запитаєте, чому для нас важливо постійно проводити ці конкурси? Тому, що в Україні, нажаль, залишається проблема так званих кишенькових або міліцейських адвокатів. Це не ексклюзивна проблема системи безоплатної правової допомоги, це радше проблема всієї адвокатури. Протягом 50 років, коли діяв старий процесуальний кодекс, безоплатний допомога - це була повинність для адвокатів. Мотивації  працювати ефективно не було. Держава на сьогоднішній день забезпечує достатню фінансову компенсацію адвокатам для того, щоб могти вимагати від адвокатів якісної роботи. І питання якості безоплатної правової допомоги  для нас - це питання номер.

За неї не платить клієнт,  але вона не є безоплатною для платників податків. Один день роботи системи безоплатної правової допомоги на сьогодні коштує більше ніж 260 тисяч грн. бюджетних коштів. Тому держава виставляє вимоги щодо якості правової допомоги. З 1 липня 2014 року запроваджено стандарти якості надання правової допомоги. В кожному центрі є адвокат який працює в штаті, якого ми називаємо менеджер із забезпечення якості. Він здійснює моніторинг. Я думаю, що це питання часу, коли в нашій системі не залишиться жодного кишенькового адвоката.

 - Чи навчились наші правоохоронні органи на рівні спілкуватись із адвокатами і сприймати їх як партнерів?

-   Тут є дійсно проблеми. Це залежить від рівня професіоналізму слідчого. В його інтересах не порушити право на захист. Оскільки якщо таке право порушене, то потім справа просто може розсипатися в суді і докази, які збирає слідчий суд визнає не допустимими. Професійних рівень деяких слідчих бажає кращого. Якщо він невпевнений в своїх силах, то може боятися адвоката і створювати якісь перешкоди. Починаючи навіть з того,  що не завжди і не вчасно інформують про затримання, або ж створюють перешкоди для конфіденційного побачення з клієнтом. Чи навіть є зовсім неприпустимі речі, коли людину фактично затримують, а оформляють як  запрошеного - нібито вона прийшла добровільно. З цим треба боротися. Ми просимо адвокатів наших, які працюють за контрактами з центрами, а це 2200 адвокатів по всій Україні, інформувати нас про такі порушення. 8 недобросовісних працівників внутрішніх справ протягом цього року вже притягнуто до дисциплінарної відповідальності.  

  • Як би Ви оцінили рівень закарпатської адвокатури?

- В цілому по Україні в першому півріччі  179 людей визнали невинними. Ця цифра не надто велика, але добре те, що з цієї цифри - 58 виправдувальних вироків  в справах, які вели так звані безоплатні адвокати.

В Закарпатській області так само достатньо успіхів у адвокатів, є і   виправдувальні вироки, є і випадки коли змінювали запобіжний захід, чи скажімо закривали кримінальне впровадження. Я би хотів підкреслити таку річ і розвінчати міф про те, що адвокат захищає злочинця. По-перше, злочинцем можна вважати тільки ту людину, вина якої доведена в суді. Якщо вона підозрювана чи навіть обвинувачена, це не значить що людина - злочинець. Ціль будь-якого адвоката полягає в тому, аби не була засуджена невинна людина, аби права кожної людини, навіть якщо вона вчинила правопорушення були дотримані, аби покарання людині, яка вчинила правопорушення, було пропорційне ступеню її винуватості. Це завдання адвокатів. Ми маємо захистити права кожної людини.

- Протягом цього року адвокати системи захищали активістів Майдану   і не лише їх. Чи склала вона іспит на ефективність?

- Я думаю, що система безоплатної правової допомоги склала іспит і підтвердила те, що їй можна довіряти. Ми захищали не лише активістів Майдану. Нашими клієнтами стали і бійці Беркуту, до яких були і залишаються запитання, і особи, які підозрюють вся в сепаратистській і терористичній діяльності, і військові. Ми абсолютно неупереджені. Наші адвокати професійно здійснюють свою роботу і без жодного зовнішнього впливу однаково професійно захищають всіх клієнтів. Тому системі безоплатної правової допомоги  можна довіряти.

  • Дякуємо за відверту розмову.

Валерія Громицька для Ужгород.net

 

 

 

 

 

 

 

17 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів