Філія «Тячівське лісове агропромислове підприємство» вийшло з боргової «ями»

Незважаючи на важкі економічні умови, лісгоспи району тримаються «на плаву» та успішно працюють. Відтак і надалі залишаються одними з найбільших платників податків у нашому регіоні.

 

Тож про роботу одного з них, а саме філії «Тячівське лісове агропромислове підприємство», говоримо з його директором Наталією Іванівною Катреняк. 
 
- Наталіє Іванівно, Ви єдина жінка-керівник підприємства лісової галузі району. Як починався ваш професійний шлях?
 
- У Тячівському районі - так. А розпочинала трудовий шлях у 2005 році, як кадровик у філії. Згодом призначена інженером лісових культур, інженером охорони та захисту лісу, начальником лісогосподарського відділу. У 2008 році вже займала посаду головного лісничого. 1 листопада буде рік, відколи мене призначено на посаду директора філії. 
 
- Яка  структура лісгоспу та які функції покладено на підприємство?
 
- Філія веде лісогосподарську діяльність на площі 25 195 га лісового масиву. Тут, в основному, росте бук, що становить 70% території угідь,  хвойні насадження - 20%, й 10% території засаджені дубом. У структурі лісгоспу – 5 лісництв: Нересницьке, Тарасівське, Тернівське, Дубівське та Тереблянське. Кожному з них підпорядковані у середньому 5 тис. га лісу, які раніше належали колгоспам і знаходяться поблизу населених пунктів або ж на їх території. Ускладнює роботу лісівникам той факт, що більшість угідь знаходяться саме у безпосередньому користуванні пересічних громадян, тож аби проводити певні заходи, доводиться іноді стикатись з  їхнім спротивом. В обов’язки лісгоспу входить охорона та захист підпорядкованих ділянок лісового масиву. На жаль, підприємство не має державного бюджетного фінансування, знаходиться на самозабезпеченні. Заробляємо кошти, реалізуючи зрубану деревину. Проводимо рубки лісів відповідно до затверджених щорічних виробничо-фінансових планів та у рамках плану базового лісовпорядкування.  Разом з тим, здійснюємо суцільні та часткові санітарні рубки лісів.
 
- Підприємство довгий період було в боргах. Яка наразі ситуація?
 
- Так, з 2007 по 2009 роки нарощувались борги зі сплати податків, внесків до Пенсійного фонду та з виплати заробітної плати. Ситуація почала покращуватись у 2010 році, після підписання Мирової угоди. Як наслідок, з 2013 року немає заборгованості з виплати зарплати, зі сплати  поточних внесків до Пенсійного фонду та інших соціальних платежів. Залишається певна заборгованість зі сплати лісового доходу. Над вирішенням цього питання  працюємо, реалізуючи більшу кількість заготовленої продукції. Разом з тим, відповідно до Мирової угоди поступово погашаємо заборгованості, які залишились з попередніх років. У господарському напрямку також дещо зробили. До прикладу, цьогоріч провели ремонт 1,65 км лісових доріг. 
 
- Які нинішні економічні показники?
 
- Цьогоріч маємо непогані результати з заготівлі та реалізації продукції. Так, за останні 9 місяців нам вдалося заготовити 10810 мз  деревини,  що на 30 % більше, ніж у минулому році за аналогічний період. Були здійснені тільки рубки, пов’язані з веденням лісового господарства, адже за останні 2 роки підприємство не здійснювало рубок головного користування. Цьогоріч значно зросла й кількість реалізованої продукції: з 9752 м3  у 2013 році до 11938  м3. Філія спродала не тільки деревину, яку заготовила цьогоріч, а й залишки минулорічної сировини. За останні 9 місяців отримали більше 2 млн. 345 тис. грн. за реалізовану продукцію, що близько на 600 тис. грн. більше, ніж за аналогічний період у минулому році. 
 
- Хто є покупцем продукції?

 
- В основному реалізуємо дрова місцевому населенню, хоч спродуємо й ділову деревину.  Відповідно й ціни на сировину, орієнтовані на фінансову спроможність покупця. Так, середня реалізаційна ціна минулого року становила близько 181 грн. за мз , цьогоріч вона  підвищилась до близько 200 грн. за м3.Разом з тим, реалізуємо деревину й підприємствам, що знаходяться на території Тячівського району, - ТзОВ «Успіх», ФОП«Томишинець» та «Майор», ПП «Рись». 
 
- Однак вирубуючи ліси, постає необхідність  у їх відновленні. Що у цьому напрямку робиться?
 
- Цьогоріч вже  відновлено лісові насадження на площі 2,1 га лісу. Також проведено значну роботу із сприяння природному відновленню дерев на площі 35,6 га лісового масиву. З них 1,2 га лісу, що знаходиться на території Руськополівської сільської ради в урочищі «Капуна», стали експериментальними.  На цій ділянці лісівники застосували новий метод – штучну мікоризацію деревцят дуба. Тобто спеціальним добривом, основою якого є екстракт з трюфеля та інших  грибів, було полито кореневу систему молодих саджанців. Цей розчин укріплює її та сприяє швидкому росту дерева. Відтак, за 2 тижні саджанець виростає на 3- 10 см. Дотепер ми займались тільки сприянням природного поновлення дерев. Власний розсадник заплановано створити на території лісгоспу вже у наступному році. Тож наразі проводимо збір насіння.
 
- Як налагоджена робота з охорони лісу, адже непоодинокими є повідомлення про варварське вирубування дерев? 
 
- Над цим працює лісоохоронна служба. У минулому році за 9 місяців було виявлено 59 випадків незаконних рубок лісу,  цьогоріч їх кількість дещо зменшилась – до 47. Зловмисників притягнуто до адміністративної відповідальності й накладено штрафи на суму 353,4 тис. грн. Ці порушення здійснюють в основному місцеві мешканці. Аби попередити такі випадки, працівники лісгоспу проводять просвітницьку
роботу серед місцевого населення. 
 
У період пожежонебезпеки у лісових масивах триває цілодобове чергування працівників лісової охорони, які попереджують людей про дотримання правил поводження з вогнем у лісі. За останні роки на території лісгоспу не фіксувались випадки виникнення пожеж. Спільними зусиллями екологічної служби, громадян та працівників лісоохорони підприємства вдалось ліквідувати чимало смітників. 
 
- Чи є на території лісгоспу місця, які потребують особливого догляду? 
 
- Так, частина угідь, площею 16 га, що знаходиться у смт Буштино в урочищах «Мочарки» та «Дубрави», увійдуть до Буштинського парку льодовикового періоду. Нині триває процес погодження землекористування. 
 
- Як заохочуєте працівників до продуктивної праці?
 
- Колектив з 75 осіб дружній. Варті похвали за віддану працю лісничі: В.І. Бринзяник (Тарасівське лісництво, в.о. головного лісничого), В.І.Ферима, П.В.Лавришин, В.М.Челленяк та Ю.В. Свид (Дубівське, Тернівське, Нересницьке, Тереблянське лісництва). Наполегливо працюють також головний бухгалтер В.В.Плиска, бухгалтер-касир В.В.Мигалко, яка віддала підприємству понад 40 років. Вносять посильний вклад у загальну справу і юрист-консультант, кадровик М.В.Гасинець, інженер лісового господарства В.В.Дан, інженер з охорони та захисту лісу Д.І.Варга. Стимулюємо працівників до якісного виконання роботи своєчасною виплатою заробітної плати, розмір якої з кожним роком підвищується. Однак частина працівників лісової охорони працює неповний робочий день. Премії напередодні професійного свята вперше за останні роки отримав кожен лісівник, а кращим працівникам лісу було вручено грамоти.  
 
- Якою є матеріально-технічна база?
 
- Похвалитися нічим, філія має мінімальну кількість техзасобів для проведення лісозаготівельних робіт. Скажімо, віз з кіньми для транспортування деревини винаймаємо у громадян. Решта техніки, якою користуються лісівники, є власністю самих працівників або підрядчиків. Намагаємось покращувати умови перебування працівників лісгоспу в адмінбудинку, де нещодавно проведено косметичні ремонти. А територію навколо будівлі облагороджено. 
 
- Поділіться планами на майбутнє.
 
- Хочеться не втратити досягнутих результатів й надалі їх покращувати. Безсумнівно, кроком до цього є наполеглива праця зі збільшенням доходів лісгоспу. А це, у свою чергу, дозволить значно підвищити працівникам заробітну плату. Також значну увагу приділятимемо  надалі охороні лісу та його відновленню.
 
- Успіхів Вам у роботі. Дякую за інтерв’ю. 
 

Розмовляла Лідія Білак для Tyachiv.com.ua

 

19 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів