Урожай «солодких» комах у Карпатах цього року слабкий!

Погода була не надто сприятливою, нектару квіти майже не мали. От і карпатські бджілки назбирали його небагато. Якщо ж рік сприятливий, то мед качають чотири рази.

 

В українській міфології бджіл називають «Божими мухами», а пасічників – їхніми пастухами. Ці маленькі трудівниці вже давно склали велику славу медоносній Україні та Закарпаттю зокрема. Про мудрість і працьовитість «солодких» комах, ієрархію в бджолиній сім’ї та про те, як правильно обирати мед, розмовляємо з мукачівцем Віктором Перестою.

– Пане Вікторе, як давно ви займаєтеся бджільництвом? Чи було це сімейною традицією?

– Ось уже 15 років, як узявся до цієї справи. Так, можна сказати, що це сімейна традиція, адже вуйко моєї жінки – досвідчений пасічник. У свій час я довго не міг знайти собі роботу, от він і запросив до себе, заохотив і навчив цієї справи. Починав я бджільництво з двох вуликів, які подарував мені вуйко. Зараз у мене сто сімей… Маю дві пасіки: на Мукачівщині та Іршавщині. Бджільництво переросло в нас у сімейне заняття, адже в цій справі мені допомагають і дружина, і теща, і діти.

– Яким був цьогорічний «урожай»?

– Урожай цьогоріч досить слабкий. Погода була не надто сприятливою, нектару квіти майже не мали. От і бджілки назбирали його небагато. Якщо рік сприятливий, то чотири рази качаємо мед. Перший медозбір – квітковий, або ж весняний. Часовий проміжок – квітень та початок травня. Другий – з білої акації (кінець травня). Третій – лісовий, адже пасіка знаходиться недалеко від лісу. Бджілки несуть нектар ожини, липи та інших трав. Четвертий – це різнотрав’я.

– Якого меду найбільше приносять бджоли на Закарпатті?

– У низинних районах області головний медозбір з білої акації. Відповідно найбільше в нас саме цього меду. У високогір’ї – літні сорти меду (липа, різнотрав’я, малина).

– Розкажіть трохи про бджілок: як вони ладнають між собою? Чи є в них якась ієрархія?

– Аякже, матріархат. Беззаперечна голова сім’ї – матка, а всі інші – то лише свита: трутні, робочі бджоли, годувальниці, розвідники. Королева займається тільки тим, що відкладає яйця, аби продовжити потомство. Трутні запліднюють молоду матку. Робочі бджоли виконують внутрішньовуликову роботу, приносять корм до гнізда. Королева може бути тільки одна. Коли вона помирає, на її місце стає інша й продовжує життя сім’ї.

– Незабаром зима, як вони переживають цю пору року?

– Бджілки – знані трудівниці. Уявіть собі: вони взагалі не сплять, але взимку перебувають у стані глибокого спокою. Коли температура довкілля стає нижча 15 градусів, бджоли починають щільніше притулятися одна до одної. При подальшому пониженні температури, вони збиваються в клубок, що, як єдиний організм, сам себе обігріває. У зимовий період обмін речовин у бджілок знижується приблизно в 300 разів, якщо порівнювати з літнім. Комахи, щільно гуртуючись, зігрівають і воскові стільники з медом, якими харчуються взимку. Щоби не змерзнути, бджілки час від часу міняються місцями з тими, які розмістилися всередині теплового клубка.

– Кажуть, що мед – це ліки… Як правильно вживати його, аби він приносив максимальну користь?

– Так, мед – це смачні ліки. У ньому дуже багато поживних речовин, мікроелементів і вітамінів. Цей продукт чудово підвищує імунітет, зміцнює та захищає від різних інфекцій. Складається він із простих цукрів. У квітці знаходиться сахароза, яку бджоли несуть у хоботку до вулика й там завдяки своїм ферментам перетворюють на глюкозу та фруктозу. І тоді ці два цукри поєднують у продукт, який ми називаємо медом. Щоб він приносив користь, його потрібно вживати регулярно, по дві столові ложки на день. Найкраще в прикуску чи на хліб. Також потрібно звертати увагу на кислотність свого організму. Якщо вживати самий мед з холодною водою, то кислотність підвищується. Якщо з теплою – то понижується.

– І насамкінець, порадьте, як правильно обирати мед.

– Для візуальної перевірки існує давній спосіб, яким користувалися ще наші предки. В мед необхідно опустити тоненьку паличку, а потім трохи потримати її на висоті 20–30 см над поверхнею. Натуральний мед повинен тягнутися за ниткою, а коли повністю стече, то й нитка урветься. Іншими словами, вона опуститься й утворить на поверхні вежу, яка потроху розійдеться. А ось ненатуральний мед буде нагадувати клей. Тобто він рясно стікатиме й капатиме з палички, формуючи дрібні бризки.

Варто звертати увагу й на те, що в осінньо-зимовий період більшість сортів меду кристалізуються. Виняток можуть становити тільки мед з білої акації та весняний. Ці сорти майже до року не кристалізуються. Тому це ще один показник натуральності. Якщо мед не закристалізований, то можливий варіант, що він підігрітий. Далеко не завжди рідкий мед – свіжий і натуральний. Скажу тільки одне: купуйте мед лише в перевірених пасічників. Природа-матінка подарувала людині унікальний продукт, тож споживайте його кожного дня і будьте здорові.

Христина БІКЛЯН

 

18 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів