Чеська делегація прибула на Закарпаття, аби перевірити, як реалізуються спільні проекти у краї

Гетьман Височини Їржі Бєгоунек: «Партнерство Височини та Закарпаття дає добрі результати нашим громадам»

 

На Закарпаття приїхала делегація з партнерського краю Височини Чеської Республіки. В складі делегації Їржі Бєгоунек , гетьман Височини, Матрін Гиски, радник гетьмана з питань регіонального розвитку, Йозеф Недвед, член постійної конференції, Катерина Свободова, керівник канцелярії гетьмана та Василь Самандрула, член благодійного фонду «Віза», депутати крайової ради. Чехи ознайомлюються з проектами, які цього року реалізують в рамках співпраці Закарпаття та Височини.

Сьогодні делегація побувала у  Хусті.  Тут чеські гості оглянули    район у центрі міста Хуст, де  зберігається блок житлових будинків, названих Масариковим кварталом, який був побудований в роки першої Чехословацької Республіки. Обговорено можливість реконструювати парк. Пропонується встанови меморіальну дошку і повернути первинну назву цьому житловому кварталу.

Опісля гості завітали в Данилівську школу. Заклад зведено сорок років тому. Минулоріч в ході візиту сюди чехів вирішили започаткувати проект із    заміни вікон, дверей. В школі навчається 168 дітей, працює 35 педпрацівників. Допомагав з фінансуванням і обласний та районний бюджети. Тут замінили вікна та двері на енергоощадливі. Учням перших класів гості вручили подарунки.

«Наша співпраця триває більше семи років. І я переконаний, що наше партнерство – ще на багато років . Маємо практичні наслідки співпраці, які приносять добрі справи для Закарпаття. Ми друзі, ми завжди разом, в якій би ситуації не були Закарпаття та Височина», - звернувся до присутніх на урочистостях гетьман Височини Їржі Бєгоунек.

Голова ОДА Василь Губаль зазначив, що  спільні проекти Закарпаття та Височини в першу чергу базуються на людських стосунках.  «Тут нема жодної політичної складової. Ми вдячні в першу чергу гетьману та його команді за таку підтримку Закарпаття. Нам повірили і ми виправдали цю довіру. Готові й надалі разом працювати на наші громади. В школі Данилова будемо й надалі реалізувати проект з оновлення закладу», - запевнив керівник краю.

Голова облради Іван Балога відзначив як позитив той факт, що напередодні Дня вчителя вдалося оновити цю школу. «І це радість для малечі, для їх педагогів. Ми акцентуємо увагу на енергозаощадливих технологіях, і тут нині комфортно у класах. Семирічна співпраця Височини та Закарпаття дала нам унікальні результати - маємо відремонтовані школи, дитсадки, культурні заклади. З допомогою наших партнерів з Чехії та інших країн Європи нам вдасться вирішити чимало проблем в краї», - переконаний Іван Балога.

Цього ж дня гості з Чехії завітали в село Великий Раківець Іршавського району. Тут  спільним коштом оновлюють один з п’яти  дитсадків, які є в селі. Сільський голова Андрій Худа повідомив, що нині в дитсадку №3 завдяки підтримці обласної ради та чеського краю Височина триває капітальний ремонт. Оновлюють систему електропостачання, встановлюють систему опалення, ремонтують приміщення. Після завершення робіт в садочок заощаджуватиме на опаленні майже 40% коштів. Загальна вартість робіт становить більше 800 тисяч гривень. Оновлений дитсадок після завершення робіт будуть відвідувати 75 діток. Разом з чеською делегацією оглянули проект й директор  українсько-чеського благодійного фонду, депутат облради Володимир Чубірко, керуючий справами виконавчого апарату облради Михайло Попович.

В найбільшому селищі району – Ільниці чехи взяли участь в урочистій передачі проекту -  утеплення фасаду та ремонту дитсадка №1. Тут  виховується 182 дітей, працює 18 вихователів.  Як повідомив селищний голова Віктор Симканинець за допомоги чеських партнерів з Височини минулоріч вже проводено заміну вікон на енергозберігаючі металопластикові. «В нашому селі проживає понад 9 тисяч жителів, лише минулого року народилося 114 дітей. Тому питання розвитку дошкільної освіти для нас дуже актуальне. Завдяки утепленню фасаду буде змога суттєво заощадити на опаленні», – зауважує Ільницький селищний голова. Для гостей дітки влаштували концерт. В свою чергу дорослі їм  вручили подарунки.

Прес-служба облради

 

 

02 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів