Закарпатські міліціянти повідомляють про новий вид шахрайства

З банківської картки довірливої вчительки зі Свалявщини пройдисвіт зняв майже 10 тисяч гривень.

 

 

Шахрайства з використанням мобільних телефонів і мережі Інтернет нині не дивина. Про найбільш поширені способи шахрайств, коли, скажімо, аферист представляється працівником міліції і вимагає гроші буцімто за закриття справи  проти родича жертви, вже написано багато. Однак шахраї придумують щоразу нові способи видурювання грошей від довірливих людей. Ось – один із них.

Ранкової пори на мобільний телефон 57-річної жительки Свалявщини, вчительки однієї з сільських шкіл району, надійшов дзвінок з мобільного номера від невідомої особи, яка представилась працівником служби безпеки відомого комерційного банку.

«Банкір» повідомив жінку про те, що з її кредитної картки була спроба зняти кошти, і для недопущення таких випадків у майбутньому їй надішлють смс з кодом, який вона повинна продиктувати йому.

Не підозрюючи лиха, свалявчанка погодилася, після чого два рази їй були надіслані смс-повідомлення, які вона продиктувала шахраю. Скориставшись ними (вочевидь, жінка підтвердила операцію переказу грошей або вказала свій секретний код картки) зловмисники зняв із кредитної картки вчительки гроші у сумі 9700 грн.

Виявивши зникнення з картки грошових коштів, потерпіла звернулася наступного дня в міліцію. Шахрая розшукують, а правоохоронці вкотре застерігають громадян: не вірте пройдисвітам, ким би ті не називались і які б історії не вигадували.

В жодному разі не вказуйте секретний код своєї карточки і не відправляйте ніяких повідомлень, які вам пропонують незнайомці. Пам′ятайте, що сучасні банківські послуги дозволяють дистанційно знімати з картки гроші, навіть не вводячи секретний код картки. Достатньо, аби кредитка була «прив′язана» до певного номера мобільного телефону і з нього надійшло підтвердження операції переказу. Як і сталося в цій кримінальній історії з жителькою Свалявщини.

Як правило, шахраї телефонують навмання, переважно з іншого регіону, і вибирають найбільш довірливу жертву, яка розпочне з ними бесіду, а не відразу кидає слухавку. Тож якщо вам телефонують буцімто з банку, не полінуйтесь сходити в найближче відділення цього банку й поцікавитись, що до чого. А по телефону з незнайомцями взагалі ліпше не говорити. Це може зберегти ваші кошти.

 

СЗГ УМВС України в Закарпатській області

 

02 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів