Губаль: Якщо у взаєминах із чиновниками є якісь заминки, непорозуміння чи проблеми – не варто оббивати пороги

Закарпатська влада взяла на себе зобов’язання допомогти учасникам АТО та їхнім родинам.

 

У середу в Закарпатській ОДА відбулася зустріч з військовими, учасниками АТО, членами їх родин та керівниками силових структур і обласних служб. Ініціював її голова Закарпатської ОДА Василь Губаль.

Разом з головою обласної ради Іваном Балогою він запросив до доповіді військового комісара області Івана Васильцюна, регіональних керівників прикордонної служби, міліції, СБУ тощо. Вони проінформували про кількість військових і службовців, задіяних у АТО та стан їхніх справ.

 

 

 

 

Чи не найбільше йшлося на зустрічі про забезпечення учасників АТО та соціальні потреби – передовсім надання житла. Як відомо, українське законодавство передбачає надання родинам військових, загиблих під час виконання завдань, житла, землі та грошової допомоги. Наша область без зволікань подбала про кошти для сімей – гроші вже виділені і надходять. А от із житлом складно.

 

 

Закарпатська область двічі не потрапила в  перелік регіонів, де кошти на житло родинам загиблих виділятимуться централізовано з державного бюджету. Закарпатська влада уже звернулася до Кабінету Міністрів, аби виправити цю ситуацію. Є попередня відповідь із Києва, що у третьому транші передбачать й інтереси закарпатців. Як зазначив під час обговорення цього питання керівник краю Василь Губаль, обласна влада бере на себе зобов’язання стосовно житла родинам загиблих. "І у взаємодії з Києвом, і тут, на місці, зробимо все для цього – інакше і бути не може", – сказав голова ОДА. Василь Губаль наказав  терміново уточнити списки для подання – просто підчас наради. Нині за офіційними даними є 24 закарпатці, які загинули під час виконання завдань АТО.

 

Керівництво області наказало активізувати роботу із визначення та надання земельних ділянок учасникам АТО та їхнім родинам. Відповідні розпорядження отримають і відповідальні на місцях, зокрема, згадано і про досвід Берегова та Чопа, де місцеві ради виділили окремі квартали для цих потреб. Водночас керівництво області попросило поставитися до ситуації із розумінням. Адже Закарпаття є малоземельним краєм, і знайти бажану ділянку в тому чи іншому населеному пункті не так просто.

 

Голова облради Іван Балога запевнив: «Закарпатська влада сприятиме тому, аби все, що має надати держава, люди отримали. А якщо цього бракуватиме, шукатимемо власні резерви».

 

Керівник області висловив вимогу для всіх служб, причетних до військової теми, змінити своє ставлення. «Має бути так: не люди до влади, а влада – до людей». На його думку, керівники за напрямками не мають чекати, доки до них прийдуть, а самі цікавитися ситуацією в родинах. Наказано створити робочу групу для контактування з учасниками АТО та їхніми сім’ями. З кількох вимог, які були висловлені до військового комісара області Івана Васильцюна, була така сама, керівництво області йому нагадало, що він не лише військовий, але і людина, тож має сам телефонувати родинам, передовсім близьким загиблих і цікавитися їхніми проблемами.

За ініціативи Василя Губаля в області буде створено Комітет солдатських матерів, організацію, яка допомагатиме координувати дії з вирішення проблем учасників АТО й їхніх родин. (Як повідомлялося, координаційний центр, який розподіляв кошти громади, розформовано, його діяльність перевірять, а в подальшому подібні процеси відбуватимуться лише прозоро).

 

Також на сесію Закарпатської обласної ради винесуть програму оздоровлення, яка передбачатиме надання сімейних путівок у санаторії області. Спілкуючись із родинами учасників АТО, голова ОДА Василь Губаль наголосив - якщо у взаєминах із чиновниками є якісь заминки, непорозуміння чи проблеми – не варто оббивати пороги. «Не йдіть до них знову – одразу йдіть до керівництва області» - сказав Василь Губаль, якого цитує прес-служба Закарпатської ОДА.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

02 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів