Чому Порошенко зробив ставку на мир на ганебних умовах?

Президент України спробував пояснити, чому воювати далі, на його думку, немає сенсу "Нам ніхто не дасть виграти цю війну" - ось провідна думка з майже двогодинного інтерв'ю Петра Порошенка. Ці слова він сказав у такій жорсткій манері, що сумніву не залишається: Порошенко не продовжуватиме воєнних дій на Донбасі принаймні доти, поки обставини це дозволятимуть. Свою позицію Порошенко аргументував дуже просто. 

 

Якщо українська армія наростить ударну силу на Донбасі - те саме у відповідь зробить Путін. "На чотири наші тактичні батальонні групи вони введуть чотири свої. Тому виграти цю війну військовими методами неможливо" -- підсумував Верховний головнокомандувач української армії. Отже, війна у гарячій фазі, як виглядає, наближається до кінця. Звісно, у найближчі днів ще можна чекати окремих сутичок у районі Дебальцевого та Донецького аеропорту, ще будуть готові спорожнити арсенали на лінії фронту, але усе вказує на те, що напруга поступово спаде. 
Порошенко зробив ставку на мир на ганебних умовах. І за це його неодмінно критикуватимуть зусібіч. Короткі підсумки війни очевидні. У мінусі - покладено близько шести тисяч життів, Крим і частину Донбасу втрачено на невизначений термін, економіка країни - за крок до колапсу. У плюсі - віра в те, що під час миру, якщо він буде тривалим, вдасться модернізувати країну, її економіку, армію. Серед найскладніших запитань, які залишаються без точної відповіді, - чи дасть Росія спокій Україні. Або, іншими словами, чи не означає припинення воєнних дій лише початок дій іншого, підривного характеру, передусім - за допомогою економічних важелів. І тут Росія, слід визнати, має такі можливості завдати шкоди нашій країні, що не треба навіть "градів" чи танків. Для прикладу, досить зупинити на якийсь час роботу чотирьох найбільших російських банків, що працюють в Україні та мають на своїх рахунках 35 мільярдів депозитів нашого населення... Про наслідки навіть не хочеться думати. А уявіть, які можливості мають банки з такими ресурсами для дестабілізації гривні. А додайте промисловий потенціал, контрольований російським капіталом, який може і в багатьох випадках уже почав це робити - виводити капітал з України. Тому мир, якщо він остаточно настане, не означатиме спокій для нас. Мир означатиме лише маленький шанс у надзвичайно складних обставинах. Мир означає те, що ми вже ніколи чи, краще сказати, нескоро повернемося до життя у тих кордонах, до яких звикли. Поряд з нами на частині Донбасу тепер буде якийсь територіальний рахіт, запалений апендикс, що, без сумніву, отруюватиме життя всій країні. І до такого життя нам треба звикати, бо воно матиме ряд особливостей, про які варто поговорити докладніше.

 

30 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів