Гриценко: Яценюк і Турчинов - державні злочинці і мають сидіти 7 років у тюрмі!

Екс-міністр оборони України несподівано зробив гучну заяву

 

Сталося це на зустрічі з виборцями в Івано-Франківську. Зал принишк, такого не чекав ніхто. А Гриценко, добравши смаку, додав: "Мінімум сім років тюрми".

Ми зателефонували екс-міністрові і попросили його обгрунтувати таку сувору оцінку діяльності вчорашніх соратників.

-- Відповідальність має прізвища, -- каже Анатолій Гриценко. -- За те, що було допущено окупацію Криму, що держава не може повноцінно забезпечити військових амуніцією, а заводи оборонної промисловості належно не працюють, чинних високопосадовців треба притягти до кримінальної відповідальності. Яценюк має сидіти в тюрмі. Турчинов -- років сім, мінімум. Це державні злочинці!

-- Чому ви так вважаєте? На яких підставах їх, на вашу думку, можна притягти до відповідальності?

-- За статтею про службову бездіяльність, що призвела до тяжких для країни наслідків. Зокрема, Турчинов, виконуючи обов'язки

Президента України, маючи статус Верховного головнокомандувача, знехтував свої обов'язки у момент, коли почалося воєнне вторгнення у Крим.

    Щойно “зелені чоловічки” захопили дві адмінбудівлі на території півострова, Турчинов був зобов'язаний негайно почати антитерористичну операцію і забезпечити порядок у Криму, - каже далі екс-міністр оборони Анатолій Гриценко. -- Для того, згідно із законом про протидію тероризму, Турчинов мав одразу призначити керівника антитерористичного центру при СБУ, що має статус заступника голови СБУ. Натомість реально призначення на цю посаду відбулося лише 7 квітня, коли Крим уже фактично здали Росії.

Через бездіяльність Турчинова у найкритичніший для країни момент у державі не було людини, котра, відповідно до закону, могла спланувати

і провести антитерористичну операцію. А отже, нинішній голова Верховної Ради має відповісти за це перед законом.

-- А за що ж, на вашу думку, має сісти за грати Арсеній Яценюк?

-- З боку прем'єра особисто та членів його уряду було щонайменше три випадки службової бездіяльності, які призвели до чисельних людських жертв на сході країни.

По-перше, ще в березні цього року Яценюк мав скасувати довготривалі тендерні процедури, аби країна мала можливість швидко закуповувати все потрібне для армії. Йдеться про бронежилети, каски і так далі. Натомість Яценюк видав відповідне розпорядження лише в травні.

По-друге, лише на початку липня - на п'ятий місяць війни! - Яценюк підписав документ під назвою “Державне оборонне замовлення”, який дає право державі укладати контракти з підприємствами оборонпрому на закупівлю, модернізацію та ремонт військової техніки.

По-третє, лише в липні прем'єр затвердив порядок використання добровільних пожертвувань громадян на підтримку української армії. Тож гроші, які надійшли на рахунок Міноборони упродовж квітня, травня і червня цього року, держава змогла використати за призначенням тільки в липні. Натомість, щоби написати таке розпорядження, Кабміну достатньо одного дня роботи одного фахівця з Міністерства фінансів! Ціна такої бездіяльності Яценюка - сотні жертв серед українських військових.

-- І хто мав би порушити питання притягнення до відповідальності Яценюка та Турчинова?

-- Генеральний прокурор України. Якщо того не зробить нинішній генпрокурор Ярема, це зробить наступний. Але це обов'язково має відбутися, щоб не відбувався подальший підрив довіри народу до влади. Коли є ворог, єдність, відповідальність і довіра -- ключові моменти, без яких забезпечити ефективний захист країни неможливо.

Олександра ТАМКОВА, газета "Експрес"

 

30 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів