Майданівці знялись у короткометражному фільмі «Салдатики» (фото)

29 вересня в ужгородському кінокоплексі «Доміон» презентували короткометражний фільм «Салдатики», знятий за однойменним оповіданням Володимира Винниченка. В Ужгород приїхав представити фільм виконавчий продюсер Олександр Пушкін.

 

Художню короткометражну картину знято Союзом молодих кінематографістів України і присвячено всім загиблим героям Майдану. Зйомки фільму  тривали в Національному музеї-садибі М. І. Пирогова у м. Вінниця.

Фільм вже було презентовано у багатьох містах центральної та західної України (Вінниця, Хмельницький, Тернопіль, Львів, Івано-Франківськ, Чернівці та інші). В Ужгороді на перегляд прийшло не багато глядачів, але більшість з них були школярі. «Ми їздимо по країні, показуємо наші проекти, і тим самим намагаємось в молодих серцях пробудити справжній патріотизм», – зізнається Олександр Пушкін.

В оповіданні Володимира Винниченка “Салдатики”, у 1904 році голодуючі селяни прийшли до пана, й забрали із його комор вирощене і зароблене своїми руками зерно, аби нагодувати сім’ї. Пана не чіпали, маєтків йому не палили та все одно – у відповідь на це в село зайшли солдати. Що оберуть селяни? – Відстояти правду чи залишатися рабами? Що оберуть солдати? – Бездушно вбити за наказом чи залишитися чистим перед Богом, совістю і людьми? У цій зав’язці автори стрічки проводять історичну паралель між подіями твору Винниченка та трагічними і водночас героїчними подіями на Майдані 2013-2014 роках, коли люди були вимушені повстати проти безчинства влади.

«Вся масовка у фільмі – це реальні люди з Майдану, яких ми набирали і привозили на знімальну площадку і ні копійки нікому не платили. Жоден не запитав нас скільки ми йому заплатимо. Всі актори та масовка добровільно приймали участь в цьому проекті без якоїсь матеріальної зацікавленості», – розповідає пан Олександр.

В своєму оповіданні Володимир Винниченко чітко передає події, які відбувалися понад 100 років тому, звертає увагу на тодішні цінності України: цінність сім’ї та хліба. Це добре відображено у кінострічці.

У фільмі дуже жорстко звучать російські репліки офіцерів. Очевидним є протиставлення солдата і сільського раба, який працює на пана. Дуже схожі теперішні соціальні конфлікти і тодішні. Сценаристи  не змінювали й не додавали до оригіналу ні слова. Селяни в оповіданні розмовляють українською, а солдати російською. Пан Олександр розповів,  що коли сценаристи писали сценарій, то подій, які зараз відбуваються на Сході країни ще не було. Чи можна вважати, що В. Винниченко передбачав такий поворот подій в наш час?

«Фільм викликає шалене емоційне враження. Пройшло понад 100 років,  соціальні конфлікти того часу і сьогодення дуже схожі один на одного. Ситуація в якій була і є наша держава пробуджує у митців бажання творити і художнім способом відображати тих героїв, які відстояли нашу державу та демократію. Цей фільм – повністю історична ретроспектива, тому вдячні за те, що автори взялись за екранізацію такої теми», – каже начальник управління культури Закарпатської ОДА Юрій Глеба.

У кінотеатрах, де відбуваються презентації фільму «Салдатики» показ безкоштовний, за що організатори проекту дуже вдячні.

Автори стрічки планують  показати короткометражний фільму бійцям у зоні АТО. Також,  хто не встиг переглянути презентаційний показ у своєму місті матиме можливість переглянути телевізійну прем’єру 11 жовтня на каналі «Перший національний».

Ярміла Гармасій для Uzhgorod.net.ua

 

 

 

 

30 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів