У державі криза, яку без системних змін не подолати - Попович

Сьогодні економіка перебуває в стані рецесії (зниження темпів економічного зростання й уповільнення виробничих процесів). Це викликано як економічною і політичною кризами, так і військовими діями на території країни. Серпнева статистика показує, що промислове виробництво в Україні упало на 21,4%.  Це у порівнянні з минулим серпнем. Але набагато страшніше виглядає інша цифра: у порівнянні з липнем цього року виробництво упало майже на 13%. Такого не було навіть під час глобальної економічної кризи у 2009 році.

 

«Низький рівень оплати праці, скорочення робочих місць, відтік іноземного і вітчизняного капіталу з країни, зниження підприємницької активності, девальваційні процеси – все це спричиняє високий рівень соціальної напруженості в суспільстві», - коментує Михайло Попович, лідер Закарпатської обласної організації партії «Сильна Україна. – статистичні дані свідчать: в області, як і в цілому по Україні,  відбувається скорочення промислового виробництва - 99,7 % у серпні порівняно з попереднім місяцем. Спостерігається значне зменшення іноземних інвестицій в економіку Закарпаття. За перше півріччя 2014 року залучено 8,7 млн. дол. США іноземних інвестицій, що на 75,4 % менше аналогічного періоду 2013 року, та на 9,1 % менше обсягів інвестицій на початок року. Внаслідок економічної дестабілізації, корупції, безвідповідальності та бездіяльності влади інвестори не готові вкладати гроші в інвестиційні проекти».

За словами Михайла Поповича, ситуація буде погіршуватися, якщо терміново не впровадити реформи – в економічній, податковій та судовій системах. «У першу чергу, підприємці чекають на зниження податкового навантаження, відкриття нових ринків, інвестори - на покращення бізнес-клімату, а саме створення прозорої системи регулювання економіки та бізнесу,  громадяни – на отримання гідної заробітної плати та пенсії.  А всі разом – на боротьбу з корупцією. Без системних змін економічного зростання не відбудеться.”

Механізми лежать на поверхні, але Україна вперто їх не помічає. Часто вона діє скоріше в інтересах своїх іноземних партнерів, ніж у власних.  Михайло Попович  цитує експерта, генерального директора інвестиційної компанії «Конкорд Капітал» і також члена «Сильної України» Ігоря Мазепу: «Ми бачимо, що уряд хаотично приймає заходи, які завдають ударів цілим індустріям, наприклад, газовій – стратегічно важливій галузі. Він говорить про газову незалежність, але піднімає ренту на здобич газу в Україні. До нового року це просто вб’є інвестиційні проекти в цій сфері».

Програма «Сильної України» передбачає зменшення податкового тиску не тільки на малий, середній, але навіть великий бізнес. Це підштовхне їхній розвиток та стане першим кроком для відродження економічного зростання України. «Я підтримую таку позицію, - коментує Михайло Попович. - Експерти нагадують, що всі багаті країни починали з того, що підтримували свою промисловість та захищали внутрішній ринок. Свого часу Англія та Франція поступили саме так. Підкріплюючи внутрішнє виробництво, вони просували свою продукцію на зовнішні ринки. Сьогодні по тій самій схемі діють країни з економікою, що швидко розвивається: Бразилія, Індія та Китай. Відкладати реформи нема часу!».

 

29 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів