Закарпатські гроші «пропустять» через Росію?

Закарпатські військові отримуватимуть зарплату у російському банку

 

Зарплатні картки Альфа Банку отримали три військові частини української армії, розташовані в Мукачевому і Білій Церкві. Про це повідомляє Корреспондент.net з посиланням на департамент фінансів Міноборони.

За даними відомства, карти російської фінустанови військовим видали ще в минулому році, оскільки Альфа Банк входив до переліку 76 банків, з якими Мінфін дозволив відпрацьовувати зарплатні проекти для працівників бюджетних установ та ЗСУ.

При цьому керівництво військових частин обговорювало вибір банків з військовими на загальних зборах особового складу, повідомили в управлінні преси та інформації Міноборони. Командування враховувало зручне розміщення відділень і банкоматів фінустанов, а також вартість банківських послуг.

Але 8 і 11 вересня Кабмін прийняв два протокольні рішення про переведення всіх військових частин Збройних сил у державні банки, яких наразі три - Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк.

"Для переоформлення всіх військових потрібно багато часу, - зазначили у відомстві. - Після цього бійці зможуть отримувати зарплату або за допомогою карти держбанку, або готівкою. А поки що вони користуються тими картами, які у них є".

Адвокати вважають карти російського банку у військових в умовах АТО справжньою бідою і зрадою штабів.

"Будь-яка банківська картка - це електронний повідець, за допомогою якого про її власника можна дізнатися майже все - місце проживання, номер мобільного телефону, зв'язку та уподобання. Це повний контроль над особою, - розповів адвокат Олег Веремеєнко. - Оскільки банк російський, то РФ знатиме дані про військових, але добре про пересічних, а ось про офіцерів - це вже біда. Інформацію про бійців можуть передати терористам, які в свою чергу візьмуть у полон рідних. Так вже відбувається на окупованих територіях".

За словами адвоката, військовим потрібно було відмовлятися від карт Альфа Банку з початком АТО і просити про перерахування грошей на рахунок в іншій фінустанові.

"За видачу карт російського банку треба судити, оскільки це відкрита робота на ворога, - упевнений Веремеєнко. - Це з тієї ж серії, якби солдатам Вермахту запропонували оформити ощадкнижку в Ощадбанку СРСР".

У той же час фахівці зазначили, що хоча раніше законодавство і не зобов'язувало оформляти карти військовим виключно в держбанках, але, вибравши комерційні фінустанови, військове командування та Міноборони вчинило вельми дивно.

"Держава повинна економити бюджетні кошти, але, розміщуючи зарплатні проекти в комерційних банках, вона втрачає частину доходу, - розповів адвокат Ростислав Кравець. - Мені здається, що, з одного боку, це певна провокація, а з іншого хочеться вірити, що просто дурість військових фінансистів. Крім того, згідно з документами, Альфа Банк оформлений як кіпрська фінустанова, але це так, про людське око".

У той же час в Альфа Банку заперечують видачу зарплатних карт військовим у зоні АТО, зазначено в офіційному повідомленні на сайті фінустанови.

"Таких проектів не існує в принципі в жодному українському банку, - зазначили в банку. - Єдиний варіант, коли військовослужбовці в зоні АТО можуть отримувати зарплату на карту Альфа-Банку, - це їхнє власне бажання. Така можливість забезпечується законодавством. Деякі наші клієнти, безумовно, можуть бути серед службовців ЗСУ та добровольчих батальйонів".

При цьому в банку зазначили, що всім своїм клієнтам, мобілізованим у Збройні сили, надали кредитні канікули. Відстрочку платежів надали близько 1200 військовослужбовцям, в тому числі з МВС, прикордонних військ та добровольчих батальйонів.

Також Альфа Банк надав можливість підтримати військовозобов'язаних та їхні сім'ї, перерахувавши гроші на рахунок однієї з благодійних організацій. При цьому переказ грошей пропонують зробити за допомогою інтернет-банкінгу і сайту Альфа-Банку.

У той же час багато військових отримують зарплату на картки Приватбанку. В їхнє число входять бійці Нацгвардії та Збройних сил, розповіли їхні представники.

"Військові повинні отримувати зарплати в тих банках, які надають найкращі умови, - зазначив заступник командира зенітно-артилерійського взводу батальйону охорони ЗСУ Ілля Кротенко. - Я за принцип вільної конкуренції".

 

29 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів