Сусідка Закарпаття зупинила реверс газу в Україну на невизначений термін

Увечері 25 вересня угорський газовий оператор FGSZ без попередження зупинив реверсне постачання газу до України.

 

Зупинку підтверджено офіційним повідомленням на сайті компанії.

"Постачання газу по газопроводу "Дружба" у напрямку України припинено на невизначений термін", - йдеться у заяві угорського газового монополіста.

З повідомлення компанії виходить, що стабільного відновлення потоку газу варто очікувати лише після підвищення температури і зниження споживання енергоносія внутрішніми споживачами.

"Переривання поставок здійснене в зв'язку з тим, что користувачі системи (з угорського боку суттєво підвищили запити на постачання на 26 вересня. Через це було ухвалено рішення про перенаправлення потоків, щоби забезпечити стабільність поставок", - заявили в FGSZ.

Варто додати, що в Будапешті нині немає різкого похолодання. Прогнозна температура в п'ятницю +15 градусів за Цельсієм. Очевидно, що після початку опалювального сезону потреба внутрішніх споживачів не буде зменшуватися. Отже угорський оператор може використати це як підставу, щоби заблокувати реверс газу в Україну до весни.

У "Нафтогазі" стверджують, що рішення угорського оператора було несподіванним - про припинення реверсу Київ було повідомлео лише за годину до того, як потік зупинився. "О 17:55 за київським часом Укртрансгаз отримав електронною поштою від FGSZ лист про припинення подачі газу з 19:00 з технічних причин 'до подальшого повідомлення'", - йдеться в заяві НАК  "Нафтогаз".

В Нафтогазі переконані, що це переривання поставок - результат домовленостей Будапешта з Москвою.

"Це рішення було прийнято угорською владою після зустрічі голови правління Газпрому Олексія Міллера та прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, яка відбулася в понеділок 22 вересня 2014 р. Це (припинення реверсу) сталося лише за кілька годин до наступного раунду тристоронньої зустрічі між Україною, Росією та ЄС, яка має розпочатися в п'ятницю вранці в Берліні", - заявили в українській компанії.

Як відомо, Росія ще влітку припинила постачання газу в Україну, реверсний напрямок з Європи є єдиним, що дозволить українській енергетичній системі перержити зиму.

"Європейська правда"

 

26 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів