Бізнесменам - бути? Як Ужгородський центр зайнятості допомагає безробітним розпочати власну справу

Економічною нестабільністю сьогодні навряд чи когось здивуєш. Так, фінансова ситуація в Україні стала значно складнішою, однак бажаючих стати бізнесменами справу не поменшало.  За  даними  Ужгородського  міського  центру  зайнятості у 2014 році в місті підприємцями стали 46 осіб.

 

Займатись бізнесом прагне, переважно, молодь  віком до 35 років. Особам, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, фахівці  надають консультації як розпочати власну справу.

 У міському центрі зайнятості проводять інформаційні семінари для тих, хто хоче розпочати власний бізнес. Загалом протягом місяця близько 60 відвідувачів беруть участь у семінарах та відвідують спеціальні курси для  підприємців-початківців. Майбутні бізнесмени мають змогу ознайомитись з податковим законодавством, мікроекономікою та скласти  бізнес-план, каже заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Ужгородського міського центру зайнятості Крістіна Воробець: «Відвідувачі семінарів започатковують власну справу. Як правило, для задоволення своїх потреб і отримання прибутку. Чому служба зайнятості найперше сприяє саме таким шукачам роботи? Тому, що людина сама для себе створює робоче місце і вже, розвинувши свій бізнес, підприємець буде створювати нові робочі місця для мешканців свого міста і регіону».

Михайло Федор теж планує стати бізнесменом. Майбутній підприємець хоче надавати консультації з питань проектного менеджменту. Каже, на Закарпатті ця ланка ще не надто розвинена, тож поки працюватиме в он-лайн середовищі. «Я впевнений в тому, що це ті послуги, які потрібні, - вважає Михайло Федор. Можливо, в меншій мірі для українського ринку, більше затребуваність на світовому. Але, однозначно, це те, за чим майбутнє, це потрібно і перспективно і це можна робити».

 Центр зайнятості надає одноразову фінансову допомогу особам, які

бажають зайнятись підприємницькою діяльністю. Гроші виплачуються тільки безробітним, які перебувають на обліку.  Сума не фіксована, як правило, вона залежить від розміру допомоги по безробіттю. В середньому це 18-20 тисяч гривень. Найбільш  популярним видами  підприємництва в Ужгороді є торгівля та надання різних видів послуг.

 «На сьогоднішній день, на жаль, великі ринко утворюючі підприємства не створюють нових робочих місць, - констатує Крістіна Воробець. Тому, навіть державна політика служби зайнятості спрямована на підтримку малого і середнього бізнесу, який створюють колишні безробітні. Це важливо. Тому, що людина застосовує свої знання, свій професійний досвід, сама створює собі робоче місце, займається улюбленою справою, отримує прибутки і сплачує податки».

Податківці кажуть, хоча ведення бізнесу сьогодні не найлегша робота, але відрахування закарпатські підприємці сплачують. В цій сфері є навіть приріст. Економічна криза суттєво не вплинула на бажання громадян займатись підприємництвом. Лише в Ужгороді офіційно підприємцями стали 46 осіб.

Лідія Вербицька для Ужгород.net

 

 

15 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів