Україна та Захід звинувачують Росію у прямому вторгненні

Радник глави МВС та західні політики заявляють про пряме вторгнення Росії на територію України

 

Українська влада та ряд західних політиків звинуватили Росію у відкритому військовому вторгненні на півдні Донбасу.

Українська влада звинувачує Росію у відкритому військовому вторгненні на півдні Донбасу.

Зокрема надходять повідомлення про блокування міста Новоазовськ проросійськими силами.

Мер міста підтвердив появу у населеному пункті сепаратистів, а прихильники самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" публікували у соцмережах фото військової техніки.

Ряд західних політиків вже назвали це очевидним протистоянням регулярних армій України та РФ.

Реакція Заходу

Газета New York Times повідомляє, що російські танки, артилерія й піхота перейшли кордон України зі сторони РФ, "атакуючи українські сили".

Як наслідок, на думку видання, "був відкритий новий, третій фронт у війні на сході України між урядовими силами та проросійськими сепаратистами".

Перед цим міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт написав у себе в Twitter: "Зараз ми вочевидь спостерігаємо бої між регулярними силами Росії та України. Існує чітка назва цього".

Канцлер Німеччини Ангела Меркель у телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним заявила, що треба дати пояснення повідомлення про появу російських військ на території України.

Ангела Меркель також провела телефонні переговори з українським президентом Петром Порошенком, під час якої домовилися зробити все можливе для деескалації кризи у Донбасі.

Зокрема лідери пообіцяли "скоординувати зусилля напередодні засідання Європейської Ради 30 серпня для можливих подальших рішучих дій з боку Європейського Союзу", повідомляє веб-сайт Президента України.

Прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон і голова Європейської ради Герман ван Ромпей заявили про необхідність чинити тиск на Росію з боку Євросоюзу через ситуацію на сході України.

Як повідомляється в заяві на сайті британського уряду, обидва політики "погодилися, що ЄС повинен продовжувати тиснути на президента Путіна, щоб домогтися деескалації ситуації".

Кемерон також обговорив ситуацію в Україні з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

"Обидва лідери погодилися з тим, що військового вирішення кризи бути не може і що президент Путін повинен почати повноцінні переговори, щоб знайти політичне рішення", - йдеться в заяві.

ДНР: нам допомагають лише добровольці з РФ

Самопроголошений "головнокомандувач ДНР" Олександр Захарченко заперечив участь регулярних збройних сил РФ у боях з українськими силами.

За його словами, сепаратистів підтримують лише російські добровольці, серед яких є багато колишніх військових.

Водночас Джосеф Демпсі, експерт британського Міжнародного інституту стратегічних досліджень, ідентифікував російські танки на відео колон військової техніки у Свердловську та Луганську, які могли потрапити туди лише через кордон з РФ.

Тим часом продовжуються бої біля Донецька та Луганська - головних міст, які залишаються під контролем сепаратистів. Також українські війська готують оборону Маріуполя, що знаходиться на можливому шляху просування проросійських сил від Новоазовська.

У США вважають, що контрнаступ сепаратистів проходить за координації Москви.

"Ці повідомлення (про появу російських військових на території України) свідчать про те, що, очевидно, під керівництвом Росії у Донецьку та Луганську ведеться контрнаступ", - заявила речниця Держдепартаменту США Джен Псакі.

Мер Новоазовська Олег Сидоркін в інтерв'ю агентству Associated Press стверджував, що сепаратистам вдалося потрапити на територію міста. За повідомлення російських ЗМІ, українські сили змушені були відступити.

У середу сепаратисти здійснили як мінімум 10 артилерійських пострілів по Новоазовську, населення якого перевищує 12 тисяч мешканців, повідомляє кореспондент Associated Press з місця подій. Напередодні, за словами мера міста, через обстріли отримали поранення чотири людини.

Раніше українська влада повідомляла, що сепаратистам вдалося захопити сім населених пунктів навколо Новоазовська.

Також представники штабу сепаратистів заявили про те, що вони взяли під повний контроль ділянку кордону в районі КПП "Маринівка", "Успенка" та "Новоазовськ".

ВВС Україна

 

28 серпня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів