Уряд імітує реформи в Україні, вносячи в Раду сумнівні проекти - нардеп

Законопроект про бюджетну децентралізацію, запропонований Кабінетом Міністрів, стосується тільки зміни принципів видаткової частини державного бюджету, а тому його не можна вважати децентралізацією, заявив народний депутат, уповноважений депутатської групи За мир і стабільність Віталій Грушевський.

 

"Реальна децентралізація - це повна зміна принципів формування видаткової, а насамперед дохідної частини бюджету з розподілом частини загальнонаціональних податків між регіонами і центром у бік збільшення частки для регіонів. Те, що пропонує нам уряд - це імітація проведення та здійснення бюджетної реформи", - сказав він.

За словами нардепа, урядова децентралізація пропонує схвалити збільшення надходжень до місцевих бюджетів за рахунок підвищення екологічного податку з 35% до 80% та збору від роздрібного продажу підакцизних товарів за ставкою 2%. Замість цього уряд планує вилучити всі гроші з регіонів, які надходять з податку на доходи фізичних осіб.

"Зараз податок на доходи фізичних осіб надходить до місцевих бюджетів у стовідсотковому розмірі, за винятком Києва, який отримує 50%. Минулого року саме цей податок, за даними Держказначейства, склав 70% всіх податкових надходжень до місцевих бюджетів. Тепер автори законопроекту пропонують перерозподілити на користь місцевих бюджетів надходження від екологічного податку замість податків на доходи фізосіб. Однак такі заміни нерівноцінні. наприклад, за півроку до бюджету Черкаської області надійшло понад 700 млн грн податку на доходи з фізичних осіб і тільки 10 млн грн екологічного податку", - сказав Грушевський.

Він додав, що створюється абсолютно нежиттєздатна система, впровадження якої зможе привести до істотних бюджетних видатків: коли регіони залишаться сам на сам зі своєю фінансовою незалежністю, зайдуть у глухий кут і не зможуть здійснювати фінансування, оскільки для цього просто не буде ресурсів. А державі згодом доведеться шукати і виділяти для них кошти.

Народний депутат також звернув увагу на висновок Головного науково-експертного управління, в якому зазначено, що цим законопроектом на Комітет Верховної Ради України з питань бюджету покладаються невластиві йому повноваження, які виходять за межі компетенції парламентських комітетів, визначених Конституцією і законодавством.

"Урядовий законопроект пропонує Кабміну за погодженням з Комітетом здійснювати розподіл і перерозподіл субвенцій та додаткових дотацій. Це грубе порушення законодавства, адже Конституційний суд неодноразово підкреслював, що право приймати закони і вносити до них зміни, якщо воно не здійснюється безпосередньо народом, належить виключно Верховній Раді, а не Комітетам", - сказав він.

Грушевський також звернув увагу на те, що зареєстровані в парламенті законопроекти №2918 і №2919 по сплаті податку на прибуток підприємств до бюджетів місцевого самоврядування вже рік блокують лобістські групи олігархів.

"Тобто податок повинен нараховуватися і сплачуватися платником до бюджетів місцевого самоврядування за місцем розташування об'єктів виробництва або надання послуг, а не за місцем реєстрації. Адже зараз більшість підприємств, які фактично знаходяться в регіонах, зареєстровані в Києві, тому всі надходження отримує Київ. Але кошти повинні залишатися там, де їх дійсно заробляють. Треба припинити ганебну практику випрошування грошей на регіони, а загальнонаціональний бюджет звести виключно до фінансування армії і державного апарату. Уряд повинен проводити реформи і нарешті дати фінансові права регіонам, а не займатися імітацією бурхливої ​​діяльності", - підкреслив депутат.

 

21 серпня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів