Спогад про перші конкурси краси на Закарпатті та в СРСР (ФОТО)

Справжньою сенсацією для світової громадськості стало проведення першого в СРСР конкурсу краси «Московська красуня» – за кордоном подія порівнювали з польотом Гагаріна в космос. Відбувся він у 1988 році.

 

Зараз конкурсом краси не здивуєш нікого. Можна сказати, що вони часто взагалі проходять непоміченим і цікаві хіба що самим учасницям та їхнім друзям і родичам. Та й ім’я переможниці якось одразу забуваються..

Хоча доречно зауважити, титулу Міс Україна удостоїлися в різні роки аж три ужгородки Анжеліка Висіч, Тереза Лазаренко та Ліка Роман. І що приємно саме наша Анжеліка була першою Міс України. Сьогодні Анжеліка директор конкурсу «Красуня Закарпаття», успішна бізнес леді та й просто гарна жінка.

Але зараз хочеться згадати самий перший конкурс краси. Радянський Союз завжди вважався пуританської країною, проте з приходом Горбачова ситуація змінилася – «залізна завіса» впала. З його падінням в країну хлинув потік інформації про життя людей за кордоном, після чого почався період наслідування, дійшла справа і до шоу-бізнесу. Зокрема, справжньою сенсацією для світової громадськості стало проведення першого в СРСР конкурсу краси «Московська красуня» – за кордоном подія порівнювали з польотом Гагаріна в космос. Відбувся він у 1988 році.

Відбір проходив в адміністрації парку культури імені Горького. Черга була в кілька кілометрів, стояли не тільки молоді жінки, а й молоді мамами з дітьми, з чоловіками, з якимись авоськами.

Зараз це викликає посмішку, але тоді під час свого виступу секретар МГК ВЛКСМ (поважна номенклатурна особа) на повному серйозі заявив: «”Конкурс «Московська красуня» несе важливу, соціально перетворюючу функцію – врятувати жінку від урбанізації, від загубленості у натовпі, підвищити престиж жінки в суспільстві”.

Сам конкурс тривав 3 дні з 10 по 12 червня, головою журі був відомий співак, народний артист СРСР Муслім Магомаєв. Ведучим – Леонід Якубович. Фінал проходив в Лужниках на сцені Палацу Спорту, за підсумками голосування була обрана переможниця – нею стала Маша Калініна. Маша Калініна згадує: “Дали мені телевізор”Темп”, ще корону, велику вазу кришталеву, в неї квіти сипали зверху, люк відкрили і квіти, гвоздики, із стеблами великими сипалися прямо у вазу і на голову. Важка ваза була, потрібно було тримати її, корона падала у вазу, гвоздики падали теж в цю вазу… Тобто, був якийсь взагалі шок повний після цього коронування. Дуже світлі, спогади ентузіазму якогось, дикої енергії, творчості – це все залишилося, напевно, у всіх людей того покоління…

Фотографії Маші облетіли всю планету, її приймали президенти і міністри, багаті женихи з усього світу пропонували їй руку і серце. Спонсором конкурсу став концерн «Бурдамоден», який після завершення заходу запропонував Калініної роботу в якості моделі. “. Пізніше дівчина вступила в акторську школу Голлівуду. В даний час Маша живе в Лос-Анджелесі, викладає йогу.

конкурс13

konkurs-0024конкурс10

конкурс4

конкурс5

конкурс7

конкурс9

конкурс15

конкурс12

Êîíêóðñ êðàñîòû ÑÑÑÐ

конкурс11

конкурс6

Підготувала Анна Рішко

 

24 серпня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів