80 тисяч закарпатських чоловіків підпадають під мобілізацію - військомат

Саме такі дані озвучив військовий комісар області Іван Васильцюн на прес-конференції із журналістами.  

 

Справа у тім, що сьогодні, 23 липня, Верховна Рада затвердила указ президента про часткову мобілізацію. За це рішення проголосували 232 народних депутата.

Як роз’яснив військовий комісар таке рішення є для Закарпаття вже третім. Перший указ торкнувся облаті у березні, другий у травні, однак, його відмінили буквально за день. 

Зараз же у пояснювальній записці до указу йдеться про те, що «необхідність прийняття рішення про часткову мобілізацію зумовлена поширенням проявів тероризму на території України, що призводять до загибелі мирного населення, військовослужбовців, концентрацією угруповань військ (сил) зі значним наступальним потенціалом на території Російської Федерації поблизу державного кордону України, загрозою нападу, небезпекою державній незалежності України».

Мобілізація, отже, буде проводитися протягом 45 діб із дня набрання чинності указу.

Як зазначив І.Васильцюн відповідно до заявок військових протягом цих 45 днів будуть постачатися необхідні люди і техніка.

Що стосується власне людей, говорити про точну кількість наразі неможливо, адже вона формується згідно потреби. Наприклад, станом на 16.00 жодних заявок щодо нестачі людей у обласного комісаріату не було. Та як тільки такі з’являться, вони будуть розіслані всім районним комісарам,  котрі і шукатимуть потрібних людей.

Торкнеться мобілізація, за словами обласного комісара, лише тих, хто служив у армії. Це означає, що на посаду військового льотчика будуть шукати виключно людину з такою спеціальністю. Окрім того після отримання повістки людина пройде медогляд, який покаже, чи вона може вона служити. Тому людей просять приходити завчасно та перевірятися, особливо якщо є якісь проблеми зі здоров’ям.

Якщо ж медогляд буде пройденим вдало, то відмобілізована людина ще  проходитиме безпосередньо у військ частині повторний курс за тою чи іншою спеціальністю, яку вона вже колись отримала.

Саме тут криється відповідь на численні звинувачення воєнкому у тому, що не призивають афганців, ромів, «здорових мужиків з вулиці», біженців зі Сходу тощо. Адже всі вони або не служили, або не підходять за станом здоров’я, віком чи спеціальністю, або просто не є на обліку місцевих комісаріатів.

Взагалі на Закарпатті більше 80 тисяч людей теоретично можуть бути відмобілізовані, але це не означає, що всі вони будуть викликані до військкоматів.

Цікавим новаторством третього указу про мобілізацію є те, що він передбачає і механізм залучення до лав армії добровольців, чого раніше не було.

Згідно нього, такі люди мають змогу прийти служити. Їм просто потрібно прийти до військкомату, пройти медкомісію і не мати судимостей.

Така людина підписує контракт з державою на 1 місяць або ж до моменту закінчення військових дій. Саме ці люди, за словами військового комісара, зможуть доукомплектувати війська. Крім того за ними зберігається, згідно закону,  робоче місце та середня заробітна плата.

Тут слід також наголосити, що законом було збільшено віковий ценз для рядових до 60 та для офіцерів до 65 років, так щоб афганці, миротворці та інші досвідчені люди змогли прийти до армії та бути їй корисними.

Іван Васильцюн також висловив сподівання, що не доведеться залучати міліцію до пошуку людей, котрі ухилятимуться від повісток. Він наголосив, що зараз мова йде не про життя конкретної людини, а про право розмовляти рідною мовою та жити на своїй землі. Мова йде і про майбутнє наших дітей.

Разом з тим слід розуміти, що у будь-який момент Росія може оголосити відкриту війну Україні і тоді відмобілізовані будуть всі і часу на тренування вже не буде.

Заголовок

 

23 липня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів