Головні причини кризи в Україні: слабкість економіки і тотальна корупція - Лукашенко

Пострадянський період закінчився, у світі починається нова епоха. Якою вона стане, не знає поки що ніхто, заявив сьогодні Президент Білорусі Олександр Лукашенко, звертаючись із щорічним посланням до національних зборів.

 

"Держави, що оточують нас, прийшли в рух. Вирує Україна, в повний історичний ріст намагається стати Росія. На наших очах руйнуються старі кордони. На щастя, всередині нашої країни спокійно. Ми не залучені у зовнішні конфлікти, і все ж нам є про що турбуватися. Ми живемо не на безлюдному острові в океані. Будь-які геополітичні катаклізми, особливо у Східній Європі, обов'язково торкнуться і нас", - попередив Лукашенко.

Лукашенко наголосив, що головними причинами нинішньої кризи в Україні стали слабкість, фактично розвал економіки і "тотальна корупція".

"Вони абсолютно взаємозалежні. Українська криза - це попередження всім. І ми зобов'язані зробити свої висновки", - заявив він.

За словами Лукашенка, боротьба з корупцією в Білорусії і без того ведеться "постійно і жорстко", в результаті чого у місцевих чиновників немає ні яхт, ні палаців, ні лімузинів. Та й самі вони в більшості своїй "чесні і порядні люди", а окремих осіб, на кшталт голови Білкоопспілки, купила дочці будинок на Канарах, органи успішно викривають.

"Ніяких послаблень подібним людям, причетним до корупції, немає, не було і не буде. Навіть якщо корупція проникає в ті державні органи, які повинні очолювати боротьбу з нею, то й там розпеченим залізом ми будемо випалювати цю нечисть. Ми повинні попереджати, профілактувати корупцію. Ми повинні зробити так, щоб в одних випадках корупція стала невигідною, в інших - такою, що легко розкривається, а в третіх - взагалі неможливою", - заявив Лукашенко.

Однією з найважливіших умов для перемоги над корупцією Лукашенко назвав скорочення повноважень чиновників. За його словами, держава повинна залишити за собою лише ті функції, які ніхто інший не здатний виконувати. Решта ж потрібно передати громадянам, підприємствам і ринку. А втратили можливості отримувати незаконний прибуток зі своїх повноважень чиновникам підвищать зарплату.

Обіцяна надбавка лікарям, вчителям та іншим бюджетникам, а також пенсіонерам. Реального ж сектору економіки підвищення зарплат пропонується заробити - впроваджуючи нові технології, збільшуючи вироблення, скорочуючи витрати, підвищуючи продуктивність праці. Підйом економіки білоруський Президент взагалі вважає головною гарантією від будь-яких потрясінь.

"Головне питання - це зростання економіки, а не якісь вороги, які зосередилися всередині держави та за її межами. Ніхто не змінить нашу країну, якщо ми самі цього не зробимо", - пояснив Лукашенко, зазначивши, що якщо в Білорусі будуть працювати підприємства, їй не страшний ніякий ворог.

Головними орієнтирами нового економічного курсу Президент назвав прискорений розвиток внутрішнього ринку, удосконалення механізмів управління економікою та всебічний розвиток конкуренції. І пояснив, що без змін в економіці Білорусії вже через п'ять буде нема за що купувати нафту і газ. Просто тому, що країна не зможе нічого продати на світовому ринку.

"Ми добре засвоїли, як жорстока глобальна економіка. Вона не прощає тих, хто вчасно не помічає змін і слідом за ними не змінюється сам. Тому сьогодні назріла пора вдосконалювати економічну політику країни спокійно, еволюційно, але твердо, без затягувань і зайвих коливань", - сказав Лукашенко, пише РБК-Україна.

Ужгород.нет

 

23 квітня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів