Сортуючи сміття, закарпатці зроблять свій внесок у справу збереження довкілля

Незабаром в Ужгороді з’являться спеціальні контейнери для роздільного збору твердих побутових відходів. 

 

Про це повідомила генеральний директор підприємства «АВЕ Ужгород» Марія Оленич. На 23 квітня заплановано провести інформаційно- презентаційну кампанію «Зробимо місто чистим!», де буде представлено нові сучасні контейнери євро зразку для селективного збирання ресурсоцінних складових побутових відходів, а саме картону, пластику та скла.

У рамках акції відбудеться демонстрація світового досвіду поводження з вторинною сировиною, що слугуватиме соціальним орієнтиром для захисту навколишнього природного середовища. Також проводитимуться показові виступи, конкурс: «Хто правильно та скоріше розділить сміття», майстер-клас із роздільного збирання відходів. До участі у заході будуть залучені вихованці Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. Планується встановити близько двох десятків контейнерів в обласному центрі для роздільного сортування.

 Директор підприємства звернулася до департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації з проханням про інформаційну підтримку даного заходу та популяризації серед мешканців роздільного сортування твердих побутових відходів.

 Є надія, що краяни усвідомлюють відповідальність за те, що відбувається в місті, у тому числі щодо його чистоти. Бо прекрасне, древнє і туристичне місто Ужгород заслуговує бути чистим, і не втрачати свою привабливість через сміття. Цьому потрібно запобігти і докладати усіх зусиль, щоб обласний центр став екологічно благополучнішим та дійсно європейським містом.

 Отже, роздільне сортування твердих побутових відходів є звичною європейською практикою. Треба дотримуватися кілька правил, а саме: ПЕТ-пляшки, перш ніж викидати, слід стискати і відкрутити кришку, а в контейнер для паперу не вкидати упаковки від пральних порошків, соків, молочних та інших харчових продуктів. Відсортовані відходи використовують повторно, отже непотріб не опиняється на сміттєзвалищі і відповідно не забруднює грунт.

 Цікаво, що:

 1 тонна зібраної макулатури зберігає від вирубування 17 дерев;

 1 тонна вторинних полімерів (пляшка ПЕТ та поліетиленові кульки)

 економить 16 тон сирої нафти;

 1 тонна склобою економить 300 кг кальцинованої соди та 1250 кг первинних матеріалів для шихти.

 Пам’ятаймо, що сортуючи сміття, ми робимо свій внесок у справу збереження довкілля, повідомляє департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА.

 

21 квітня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів