Ужгородських панянок квітучий бузок не тільки око милує…

В місті над Ужем на зміну чудовим цвітінням магнолій та сакур прийшло наступне квіткове дерево – пахучий бузок. Кореспондент Ужгород.net, як справжній любитель яскравих барв у природі, вирушив на Київську набережну в Ужгороді, де стоїть неперевершений аромат квітучого бузку.

 

Тут, майже на кожному кроці зустрічаються мами з візочками, люди похилого віку, які облюбували це гарне місце з виглядом на річку, де можна у тиші провести гарно день і відпочити від метушні.

Невеличка алея бузку знаходиться навпроти Закарпатської обласної державної телерадіокомпанії Тиса-1. Дві ужгородські журналістки вели дружню розмову якраз біля бузкових кущів і фотографувалися на пам'ять. Ми вирішили спитати, що для них символізує бузкове цвітіння?

Галина Ярцева розповіла, що пахуча бузина має для неї особливе значення в житті. Коли вона цвіте, то нагадує їй щасливе дитинство, за яке вона вдячна своїй прабабусі. Пригадує, кожної весни в огороді пращурки росли тюльпани, нарциси і звісно бузина. Маленькою, пані Галина робила з них букети і прикрашала дім прабабусі. «Цвітіння бузку тішить мене все життя. Його великі ароматні махрові бутони схожі на поліантові трояндочки, а неперевершений запах надовго вкарбовується у пам'ять», - каже з ностальгією Галина Ярцева.

Вікторія Сенгетовська пригадала, як у дитинстві бешкетувала. Живучи поруч із школою-інтернат, де цілими кущами ріс розкішний бузок, вона із сусідськими хлопчаками тишком-нишком зривали квітучі гілки і несли по домівках. «Дітьми вже тоді ми захоплювалися лілово-блакитними або яскравими темно-фіолетовими ароматними бузковими квітками, від яких неможливо було відвести погляд. Під вагою великих бутонів пагони аж вигиналися, як от ці, - показує Вікторія і продовжує. – А ще було таке повір’я: якщо знайдеш три або п’ять бузкових пелюстків, то можеш загадувати бажання і воно виповниться. Тож доводилося певний час сидіти і шукати свою «мрію». Для неї бузок - на щастя.

Зауважимо, що останнім часом любителів зривати бузок побільшало, але не забувайте: у випадку із сортовими рослинами результатом може стати не дуже пишне цвітіння куща, а то і його загибель.

Можливо краще дати пахучому дереву цвісти тиждень-два на вулиці, аніж на два-три дні милуватися букетом вдома? Адже бузок не лише око милує…

Ужгород.net

 

20 квітня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів