Закарпатці кажуть, що у світі доти існуватиме любов, доки люди творитимуть писанки (фоторепортаж)

Писанки на різний смак, витончено виготовлені закарпатськими майстринями, сьогодні можна побачити у Закарпатському краєзнавчому музеї в Ужгороді. Неперевершені великодні творіння чекають на кожного, хто захоче ознайомитися з релігійно-обрядовими символами Сріберної землі.

 

Традиція писанкарства є однією з найдавніших і найстійкіших у нашій області. Адже традиція виготовлення писанок сягає із глибин століть. Культ яйця, як символ життя, уособлення його зародження і продовження, виник на ранніх стадіях розвитку людського суспільства. Розмальоване яйце, за народним повір’ям, вважалося джерелом родючості, багатства, оберегу та надавало людині силу, красу і здоров’я. Із запровадженням християнства писанки потрапили до пасхального обряду і стали символом весняних свят. На Пасху їх дарують друзям та родичам, обмінювалися між собою, вітали гостей з Воскресінням Христовим.

Писанкарством на Закарпатті в основному займалися жінки. Розмальовуючи яйце, вони відтворювали рослинний або геометричний орнаменти, притаманні їх місцевості. До прикладу, у передгірній зоні домінувало поєднання рослинного та геометричного, а у гірській – геометричного орнаментів із вкрапленням анімістичних мотивів. У низинних районах області переважав рослинний орнамент, виконаний не восковим розписом, а природними фарбниками. В народі їх називають "крашанками" або "мальованками".

На виставці можна побачити керамічні писанки, майстерно виконані Катериною Леврінц, а також багато екземплярів представлено із свалявських населених пунктів – Керецьок, Драчина, Плав’я, Села Нового.

Як кажуть мудрі люди: "У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки". Мотиви розписів писанок здавна мали великий вплив і на вишивку, а нині творчо засвоюються, втілюються та переосмислюються майстрами різних видів закарпатського декоративного мистецтва.

Кореспондент Ужгород.net пропонує фоторепортаж із виставкового залу оригінальної колекції створених різними методами писанок. Крім мальованих яєць, на виставці представлені писанки з різнокольоровим бісером та керамічні.

uzhgorod.net.ua

 

19 квітня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів