Закарпатський нардеп про дії нової влади

Екс-губернатор Закарпаття, нині народний депутат України Віктор Балога (лідер «ЄЦ») в ексклюзивному інтерв’ю розповів про роботу парламенту, діях нової влади і про того, хто винен в дестабілізації східних регіонів України.

 

- Чи правильно поступила Верховна Рада, пішовши на перерву до 25 березня? Чи не втрачає таким чином парламент в оперативності реагування на ситуацію в країні?

- Суть не стільки в тому, буде засідання або ні, скільки в якості порядку денного Верховної Ради. Бо якщо засідання знову буде заповнено темами про перейменування сіл, то ніякого сенсу в такій роботі особисто я не бачу.

Розумію, що в країні війна, але не вважаю, що це привід поставити на паузу уся держава.

Не можу погодитися, що боротьбу з корупцією, люстрацію і глибинні реформи треба відкласти до "кращих часів". З таким підходом ці "кращі часи" ніколи не прийдуть.

Тим більше не розумію, чому керівництво Верховної Ради в період війни знаходить час навіть не на теми, пов'язані з протидією агресії, а на законопроекти про бухгалтерський облік і архітектурну діяльність. Але, чомусь, не знаходить час на законопроект про освіту, на лібералізацію візового режиму, антикорупційні законопроекти і так далі.

- Які економічні і політичні наслідки від відділення Криму?

- Йдеться не про відділення, а про окупацію суверенної території України. Тому і дії української влади мають бути адекватними.

Вважаю, що відносно Криму не повинно бути ніякого шантажу, оскільки там живуть громадяни України. Вони повинні як і раніше отримувати воду, електроенергію, газ. Але ми не повинні дотувати окупаційний режим, в стосунках з ними повинні домінувати виключно прагматичні підходи.

А в політичному плані у України з'явилася надзадача, яка стане основою національної ідеї. А саме - високі стандарти життя, для того, щоб в Криму більше ніхто не повірив дешевій пропаганді про солодке життя у складі РФ.

- Чи дійсно сьогодні є загроза втрати Україною східних регіонів? І наскільки висока вірогідність того, що Росія введе в Україну свої війська?

- Дестабілізація Сходу - це винятково заслуга Партії регіонів і комуністів. Це результат їх дій, або свідомої бездіяльності. Їх риторика і голосування в парламенті чітко вказують на те, що вони швидше чекатимуть "визволителів", чим захищати національні інтереси.

Але держава сьогодні повинна створити дієві механізми, які б зробили неможливою анексію Південних і Східних регіонів, а може і Києва. І я вважаю, що в цьому плані влада зробила недостатньо. Формування Національної гвардії і виділення засобів на потреби оборони - це добре. Але офіційний Київ ще навіть не вичерпав усі економічні важелі дії.

Стовідсоткова відмова від російського газу вже найближчими місяцями - це так само ефективно, як і будівництво "лінії Мажино" уздовж усієї українсько-російської межі.

- Рада ЄС визначила дату підписання політичної частини угоди між ЄС і Україною. Що означає формулювання "політична частина угоди"?

- Йдеться не про визначення, а про цивілізаційний вибір України. Підписання Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС означатиме, що впродовж найближчих днів наша держава остаточно вийде з Радянського Союзу. Я маю на увазі - відмовиться від цінностей тоталітарного минулого на користь демократії. Це якраз і є тим, чого найбільше боїться наш агресивний сусід, - прокоментував Віктор Балога Інтернет-виданню Thekievtimes.ua.

Ужгород.net

 

19 березня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів