Закарпатські школярі сколихнули колядками стіни празького собору Святого Климента

"Добрий вечір тобі, пане господарю", "Коли ясна звізда з неба засвітила" та інші колядки та щедрівки у виконанні мукачівських учнів ЗОШ №6 сколихнули стіни греко-католицького кафедрального собору Святого Климентія, що в центрі Праги. Після святкової Різдвяної літургії, яка велася виключно українською мовою, перед емігрантами, які вщент наповнили храм, виступили чотири колективи з України.

 

Понад 130 виконавців колядок та щедрівок приїхали сюди на запрошення громадської організації "Українська ініціатива в Чеській Республіці" у співпраці із закарпатською громадською організацією "Мала Академія літератури і журналістики", яку очолює відома журналістка Ірина Гармасій. В основному - це діти з різних регіонів нашої держави – з Тернопільщини, Закарпаття та міст Маріуполя і Броварів. Творчі колективи "Калинка", "Кантилена" та фольклорно-вокальний "Підгоряночка" разом з тернопільським церковним хором, від звичайних декламаційних дитячих колядок та щедрівок до розкішних за мелодикою багатоголосних співочих творів, примусили слухачів відчути ту звукову атмосферу зимових свят, яка є на рідній українській землі.
Під час виступів на обличчях заробітчан з’являлися сльози радості та душевна ностальгія за рідною домівкою, сім’єю та друзями. Після кожного виступу вони обдаровували діток щедрими оплесками, а старші люди щиро дякували за збережені стародавні обряди та їх мистецьку декламацію.
Як розповів кореспонденту Ужгород.net отець Василь Славоцький, українці офіційно визнані чеською владою як національна меншина. Тут вони мають право на свої культурні осередки, організації, школи, а також свою рідну церкву. Адже більшість українців, які живуть та працюють у Чехії, походять із західних областей України, де греко-католицька церква має глибоке коріння та традиції, і які не мають права бути втрачені на чужині. Тому священнослужителі греко-католицького собору Святого Климента завжди запрошують виступати різні українські творчі колективи, аби емігранти відчули всю теплоту рідної мови та пам’ятали обрядові традиції.
"Різдвяно-новорічні обряди, колядки та щедрівки - це справжня скарбниця нашого народу, яку потрібно глибоко пізнавати. Завдяки гарним співочим колективам, наші вірники сьогодні по-справжньому відчули себе невіддільною частиною України. Колядки про народження Ісуса Христа овiяли їх високою поезiєю, теплотою та любов’ю", - резюмував отець Василь.
Як відомо, на сьогодні у Чеській Республіці проживає багато українців. За неофіційною статистикою загальна кількість емігрантів з України сягає до 300 тисяч, з яких 70% становлять греко-католицькі віряни.
Кожної неділі в празькому греко-католицькому храмі Святого Климента нема куди яблуку впасти: його по вінця заповнюють віруючі. Між ними представники старої української еміграції – це переважно люди похилого віку. Однак основна маса присутніх – це заробітчани, вихідці з Галичини та Закарпаття. Тому ця греко-католицька церква – їхня єдина святиня у Празі.

Вікторія Сенгетовська


[foto]2013/12/27/5296.jpg[/foto]
[foto]2013/12/27/5213.jpg[/foto]
[foto]2013/12/27/5258.jpg[/foto]
[foto]2013/12/27/5279.jpg[/foto]
[foto]2013/12/27/5310.jpg[/foto]
[foto]2013/12/28/IMG_5241.jpg[/foto]

 

27 грудня 2013р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів