Олені Санти Клауса живуть на Закарпатті

Справжня "резервація" плямистих оленів знаходиться неподалік села Іза на Хустщині.

 

Ферма, яка стала домівкою для понад 260 тварин з Далекого Сходу, була заснована ще у 1987 році. Майже з самого початку і до сьогодні підприємством керує зоотехнік за освітою Михайло Бугаш.

Чоловік вже понад 25 років займається розведенням плямистих оленів, за цей період довелося пережити чимало як доброго, так і поганого. "Були роки, коли кількість поголів’я скоротилася до кількох десятків тварин, однак ентузіазм і бажання працювати таки дали свої плоди, сьогодні ферма є найбільшою в Україні. Тільки у 2013 році тут народилося близько трьох десятків тварин", - розповів Михайло Бугаш.

Розводять тварин з фармацевтичною метою – їх молоді роги є джерелом цілющої речовини, яку використовують під час виготовлення різноманітних ліків. Щоліта роги оленів обрізають і продають Тернопільській фармацевтичній фабриці. Уже наприкінці зими – початку весни роги красенів відростають.

Добове харчування оленів це близько кілограма зерна. Сіна цього року заготовили багато, тож у цьому тварин не обмежують. Найулюбленіший смаколик – сушений хліб. Кожен з гостей ферми має можливість пригостити рогатих, єдине – годувати дозволяють тільки заготовками ферми. Аби помилуватися красою плямистих оленів, до Закарпаття приїздять туристи навіть з Кореї та В’єтнаму.

Вікторія Сабо

 

21 грудня 2013р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів