У вересні 2009 року на Закарпатті уперше відбудеться Міжнародна конференція Ради Європи

Підготовка до її проведення вийшла на фінішну пряму

 

Як відомо, сесія Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи розглянувши ініційовану головою Закарпатської обласної ради Михайлом Кічковським пропозицію національної делегації України щодо сталого розвитку Карпат та інших гірських регіонів Європи, дала добро на підготовку відповідних Резолюції та Рекомендації з даного питання. Їх прийняття – відкриває широкі можливості і перспективи для країн Карпатського регіону в об’єднанні інтелектуальних потужностей, фінансових можливостей Європейських держав для збереження екології, забезпечення сталого розвитку гірських регіонів континенту і в першу чергу Карпатських гір. Адже вони виконують надзвичайно важливу життєдайну функцію, як легені і серце Європи. Отже їх екологічний стан – це спільна турбота усіх європейських країн.
Згідно з Регламентом роботи Конгресу проекти таких важливих документів необхідно попередньо обговорити на найвищому рівні, за участю провідних вчених, державних діячів, представників владних структур, громадськості.
У зв’язку з цим, українська делегація зініціювала проведення на Україні, в м. Ужгороді 17-18 вересня ц. р. науково-практичної конференції „Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи”.
5 березня 2009 року Бюро Конгресу РЄ, виходячи з особливої актуальності зазначених проблем, прийняло рішення надати цьому заходу статусу міжнародної конференції Ради Європи. Проведення такого форуму підтримано також Радою Міжнародної Асоціації „Карпатський Єврорегіон”. Оргкомітет цієї унікальної наукової акції очолив голова Закарпатської обласної ради, член Конгресу МРВРЄ, голова Ради МА „Карпатський Єврорегіон” Михайло Кічковський.
Учора, 8 липня 2009 року в обласній раді він провів чергове засідання оргкомітету, на якому розглянуто хід підготовки до Міжнародної конференції „Сталий розвиток Карпат та інших гірський регіонів Європи”. Разом із членами оргкомітету – відомими ученими Ужгородського національного університету, інших авторитетних вітчизняних інституцій, що відають питаннями екології, у засіданні взяли участь депутати обласної ради, керівники відповідних управлінь і служб обласної державної адміністрації.
Відкриваючи зібрання, Михайло Кічковський наголосив, що організація Міжнародної конференції вийшла на фінішну пряму. А тому він детально інформував присутніх, що на даний час вже вдалося здійснити з комплексу організаційних заходів.
Михайло Кічковський насамперед відмітив, що проведення зазначеної конференції має не тільки загальнодержавну вагу для України, а й загальноєвропейське значення. Вона може стати ще одним кроком інтеграції нашої держави в Європейське співтовариство, трибуною для обговорення загальноєвропейських екологічних і соціальних проблем, важливим етапом налагодження співпраці між Україною та сусідніми державами по розв’язанню спільних завдань сталого розвитку Карпат, досягнення нових домовленостей між урядами, міністерствами та відомствами країн Карпатського регіону.
Конференція покликана схвалити проекти Резолюції і Рекомендації щодо сталого розвитку гірських регіонів Конгресу Ради Європи. Він висловив переконання що їх прийняття сприятиме консолідації зусиль на місцевому, регіональному, державному та міжнародному рівнях у комплексному вирішенні екологічних і соціально-економічних проблем гірських регіонів нашої держави та інших країн Європи, відкриє реальні перспективи у залученні фінансових ресурсів Європейського Союзу та міжнародних організацій для їх розв’язання. У зв’язку з цим про стан реалізації ініціативи делегації України в Конгресі Ради Європи та підготовки конференції проінформовано Президента України Віктора Ющенка. Глава держави схвально сприйняв цю інформацію і дав відповідні доручення Кабінету Міністрів України щодо підтримки проведення зазначеної конференції.
До підготовки цього поважного форуму вже долучилися Інститут регіональних досліджень, Інститут географії та Інститут екології Карпат НАН України, Ужгородський національний університет та інші науково-дослідні установи. Взяти участь у конференції уже зголосилось більше 50 науковців України та країн Карпатського регіону, ряд експертів Конгресу, які спеціалізуються з екологічних проблем та сталого розвитку гірських територій, члени національних делегацій Конгресу, керівники ряду центральних державних відомств, які відають питаннями захисту навколишнього середовища, водного та лісового господарств, сталого розвитку країн Карпатського регіону.
Передбачається також широка участь у цьому представницькому науковому форумі посадових осіб, керівників органів місцевого самоврядування та природоохоронних установ країн-членів Карпатського Єврорегіону. Адже можливості прикордонного співробітництва в питаннях збереження навколишнього середовища надзвичайно обсяжні. Але використовуються вони поки що сповна і не всі наявні важелі впливу на екологічний стан гірських територій задіяні на всю потужність. Конференція покликана і в даному аспекті проявити свою роль каталізатора в найкращому розумінні цього слова.
На засіданні оргкомітету йшла мова і про реалізацію інших завдань щодо підготовки до міжнародної конференції. Зокрема Михайло Кічковський доручив своєму заступнику по обласній раді Василю Брензовичу належним чином організувати роботу редакційної групи по підготовці звітів, тез, доповідей, інформаційних матеріалів до їх вчасного випуску українською та англійською мовами.
У рамках конференції передбачено і ряд презентативних заходів. Державне управління охорони навколишнього середовища готує фотовиставку „Карпати – наш спільний дім”. Обласне виробниче управління по меліорації та водному господарству представить фотовиставку „Випробування паводками”, а обласне управління лісового і мисливського господарства – „Зелене золото Карпат”, фотоекспозиція головного управління з питань євро інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму називається „Карпати туристичні”. Про хід їх підготовки на засіданні оргкомітету також ішла ділова принципова розмова.
Михайло Кічковський, виходячи з практичних аспектів міжнародної конференції доручив керівникам названих управлінь Андрію Погорєлову, Володимиру Чіпаку, Валерію Мурзі, Ернесту Нусеру, а також начальнику управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Олександру Андялошій, спільно з представником МЗС України в Ужгороді Галиною Гороховською вияснити у своїх міністерствах, які угоди про співпрацю із зарубіжними партнерами готуються до підписання, можливості реалізації цього акту в процесі роботи міжнародного форуму. Учасники засідання оргкомітету по-діловому обговорили порядок проведення конференції. Адже цей захід покликаний якнайкраще і якнайширше презентувати Закарпаття в очах вітчизняних і зарубіжних гостей. Тому у програмі їх перебування в області передбачено ознайомлення із унікальними перлинами природи, самобутнім народним мистецтвом, культурою багатонаціональної родини Срібної Землі, життям територіальних громад і, звісно, тими екологічними проблемами, які можуть стати серйозною загрозою для природи не тільки нашого краю, але й для сусідніх країн, інших держав Європи. Їх вирішення потребує невідкладних обєднанаих зусиль європейської спільноти.
Свої думки і пропозиції щодо ефективної підготовки та проведення Міжнародної конференції висловили доктор біологічних наук, професор, декан біологічного факультету УжНУ Віталій Ніколайчук, доктор фізико-математичних наук, професор, декан географічного факультету цього ж вузу Степан Поп та інші.
На завершення Михайло Кічковський подякував усім учасникам засідання за порозуміння, прагнення і готовність докласти всіх зусиль аби Міжнародна наукова конференція „Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи” підтвердила своє всеєвропейське значення і в повній мірі сприяла ухваленню Конгресом МРВРЄ доленосних для нашого краю держав Карпатського регіону зазначених Резолюції і Рекомендацій для урядів держав Європи щодо збереження, захисту, соціально-економічного розвитку Карпат та інших високогірних територій Європи.
Відтак відбулася зустріч Михайла Кічковського із представниками засобів масової інформації. Михайло Михайлович відповів на цілу низку запитань журналістів щодо підготовки і проведення в області Міжнародної конференції та її значення для Закарпаття, а також у контексті транскордонного співробітництва та євроінтеграційного курсу політики України.

Василь Густі
Іван Діус

 

09 липня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів