ФОТОГРАФІЄЮ – ПРОТИ БРЕХНІ І ПРОВОКАЦІЙ

У музеї народної архітектури і побуту відкрилася і триватиме до 13 лютого виставка “Українська Повстанська Армія. Історія нескорених”. Подібна же відкрилася одночасно у Хмельницькому та ще ряді райцентрів. Її створили Галузевий архів СБУ (А.Сікора) та Центр досліджень визвольного руху (В.В’ятрович) за сприяння Українського інституту національної пам’яті (І.Юхновський).

 

Це 31 стенд (величезні фотоколажі, професійно репродуковані на клейончастій основі), що оповідають від виникнення ОУН 1929 р. до останньої перестрілки трьох повстанців з властями на Терно-пільщині 1962 р. Всі ці зображення існують і на електронних носіях, що дозволяє розгорнути подібну експозицію в будь-якому райцентрі. Левова частка матеріалів – фото, вилучені в арештованих чи вбитих, папери з захоплених повстанських архівів. Чимало оприлюднено вперше і є відкриттям навіть для фахових істориків. Окрасою експозиції є вітрина, де виставлено оригінальні документи з держархіву Закарпатської області – про рейд УПА на Закарпаття 1946 р., про закарпатський провід ОУН 1947 р. тощо.

На жодну українську формацію не вилито стільки бруду, як на УПА. В радянських енциклопедіях відзначалося: “Бандерівщина – військово-терористичний бандитський рух українських націоналістів”. В сучасній російській історіографії формулювання вже витонченіші, але “бандитське” тавро лишається незмінним. Дана виставка наочно переконує в його необ’єктивності. Бо жодна банда не здійснює такого ретельного документування своєї діяльності. Бандити ховаються від об’єктивів, не ведуть архівів, бо знають, що чинять злочин. Тут же – відкриті, усміхнені обличчя, певні своєї правди. А також малюнки, виконані повстанцями, написані ними книжки, бо серед усього іншого УПА була ще й однією з найбільш інтелектуальних армій світу.

Сергій ФЕДАКА
Трибуна

 

09 лютого 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів