У Ясінянському територіальному центрі соціального обслуговування населення виявили порушення прав людини

У Ясінянському територіальному центрі соціального обслуговування населення виявили порушення прав людини
Про це повідомили на сторінці представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини в Закарпатській області у Facebook.

 

Група національного превентивного механізму на чолі з Представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Закарпатській області Андрієм Крючковим відвідали Ясінянський Територіальний Центр соціального обслуговування населення. Візит Терцентру було проведено вперше.

Територіальний центр створений для надання соціальних послуг громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання, в умовах стаціонарного, тимчасового або денного перебування.

Встановлено, що у Терцентрі перебувають 49 підопічних Ясінянської, Рахівської, Великобичківської та Богданської ТГ, однак утримання здійснюється за кошти Ясінянської ТГ, відшкодування здійснює лише Богданська територіальна громада.

Під час відвідування виявлено порушення прав людини.

Порушено Конвенцію ООН про права людей з інвалідністю.

Приміщення та територія Терцентру не облаштовані для потреб осіб з інвалідністю, пандуси та санвузли не пристосовані, відсутні доріжки для пересування маломобільних груп.

Порушено право на достатній життєвий рівень.

В кімнатах для розміщення підопічних, в приміщеннях для приготування та прийому їжі, антисанітарія, не достатня житлова площа. Неналежне харчування підопічних, перспективне меню та добові проби відсутні. Не витримується товарне сусідство, готові страви зберігаються разом із сирою продукцією, відсутнє маркування. Посуд для приймання та приготування їжі пошкоджений та потребує заміни. Особи, які допущені до приготування їжі медичний огляд не пройшли. Виявлено факт незаконого заволодіння персоналом закладу продуктами харчування, в зв’язку з чим, підопічні не доотримали визначену норму.

Порушено право на охорону здоров’я

В Терцентрі відсутня ліцензія на провадження господарської діяльності з медичної практики, не проводиться реабілітація підопічних з метою їх соціально-психологічної підтримки. Визначення ступеня індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги стаціонарного догляду не здійснюється, відсутні індивідуальні плани надання соціальної послуги стаціонарного догляду. Не забезпечено денної зайнятості з урахуванням їхнього стану здоров’я та бажання.

З метою усунення виявлених порушень до компетентних органів будуть скеровані відповідні листи та рекомендації щодо усунення виявлених порушень та недопущення їх у подальшій діяльності закладу. Детально буде описано в звіті з яким можна ознайомитись на сайті Уповноваженого ВРУ з прав людини https://ombudsman.gov.ua

Нагадуємо, що у разі порушення прав людини і громадянина можна звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

на електронну пошту: [email protected]

 на гарячу лінію: 0800501720;

 за тел. 044-299-74-08.

Порядок звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: https://ombudsman.gov.ua/uk/zayavniku

 

04 травня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів